Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji u Hrvatskoj - Osijek osvojio titulu "Eco city"

14.12.2021.

11:55

Autor: Radio Osijek

Svečana dodjela nagrade

Svečana dodjela nagrade

Foto: Grad Osijek / Radio Osijek

Osijek je ovogodišnji dobitnik nagrade 'Eco city', a u završnici izbora nadmašio je Poreč i Šibenik. Posebne nagrade Eco city i Smart city namijenjene su gradovima s najboljim rješenjima u razvijanju 'pametnih' usluga i tehnologija, odnosno 'zelenih' politika u radu gradskih uprava, a izbor organiziraju Jutarnji list i portal Gradonačelnik.hr.

„Ovo je prije svega nagrada građanima Osijeka, bez kojih ne bi bilo projekata koji su nas preporučili za ovu nagradu. Ovo nam je vjetar u leđa da i dalje nastojimo naš prelijepi grad zadržati zelenim i predati ga takvog generacijama koje dolaze”, izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić preuzimajući nagradu 'Eco city' iz ruku ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je, uz ostalo, istaknuo da naredna financijska perspektiva Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, svoj smjer upravo imaju prema primjeni zelenih politika koje su u fokusu i nagrade Eco city. 

Ulazak u završnicu ovoga izbora Osijek je, među ostalim, zaslužio ostvarenom dostupnošću spremnika za odvajanje otpada svim kućanstvima na području grada. Osječani na kućnome pragu odvajaju plastiku, metal, biootpad, papir i staklo, a na raspolaganju su im i tri reciklažna dvorišta, izgradnja četvrtog upravo je završena. Jedini u Hrvatskoj u okviru javnoga prijevoza mogu birati između električnih automobila i bicikala, a upravno moderniziraju tramvajsku infrastrukturu i nabavljaju nove niskopodne autobuse i tramvaje. Kada je u pitanju povlačenje novca iz fondova Europske unije za projekte energetske učinkovitosti, Osijek je dosad proveo 21 projekt s najvećim udjelom energetske obnove škola i vrtića. Na području Osijeka nalazi se 57,5 kilometara biciklističkih staza, a 95 posto javne rasvjete zadovoljava kriterije energetske učinkovitosti.

"Odluka da u ovome izboru najboljih gradova dodjeljujemo dvije posebne nagrade, Smart city za pametna rješenja u upravljanju gradom i Eco city za najuspješnije 'zelene politike' u radu gradskih uprava, i ove se godine pokazala punim pogotkom. Ove godine na naš poziv za nagradu Eco city pristiglo je 27 prijava gradova, a naš žiri imao je težak zadatak odabrati između njih tri kandidature koje su ušle u najuži izbor", rekao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, podsjetivši da je žiri nagrade Eco city, među ostalim, ocjenjivao podatke koje su gradovi kandidati dali o svojim politikama gospodarenja otpadom, primjeni obnovljivih izvora energije iz sunca, vode i vjetra u gradskoj infrastrukturi te zaštiti okoliša kroz, primjerice, smanjenje CO2 u gradskom prijevozu i prometu u cjelini. „Nagrada Eco city razlikuje se od ostalih kategorija našeg izbora najboljih gradova po tome što se završni odabir gradova kandidata i najbolji među njima radi na temelju prijava koje su sami gradovi poslali na pripadajući natječaj, dok se u ostalim kategorijama svi gradovi u zemlji rangiraju prema posebnim kriterijima za svaku kategoriju. Uz to, titulu Eco city nosi samo jedan grad dok se u ostalim kategorijama, pa tako i za nagradu Smart city, biraju po tri najbolja grada, ovisno o veličini, odnosno broju stanovnika”, rekao je Ogurlić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.