Hrvatski radio

Radio Osijek

Najčitatelji - djeca za 2015. godinu

01.04.2016.

13:50

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek obilježava Andersenov rođendan i Međunarodni dan dječje knjige proglašavanjem "Najčitatelja - djeca za 2015. godinu" .

Akcijom "Najčitatelj GISKO" Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek želi promicati čitanje među djecom i mladima, knjigu kao izvor znanja te poticati i njegovati pozitivne vrijednosti i usvajanje novih znanja.Jedan od ciljeva te akcije razvijanje je navike korištenja knjižnice i njenih sadržaja kroz cijeli život, potičući pri tome kod djece naviku i užitak u čitanju, kao i osiguravanje osnovnih uvjeta za cjeloživotno učenje. Akcija se do sada pokazala vrlo uspješnom u smislu povećavanja interesa djece, mladih i roditelja za knjigu kao istinski izvor znanja. Uz goste pisce, ilustratore, vršnjake najčitatelja i predstavnike medija na svečanosti dodjele prisutni su i predstavnici Grada pod čijim se pokroviteljstvom akcija i održava. Veliki interes pokazali su i mediji koji redovito izvještavaju javnost o ovoj akciji i na taj način ukazuju na važnost poticanja kulture čitanja.

Akcija "Najčitatelj GISKO" započela je 2001. godine kako bi se potaklo zanimanje za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi. Najčitatelji su se odabirali prema statistici posudbe, što je značilo da je to dijete posudilo najveći broj knjiga, a kao dodatni poticaj dobivali su prigodne nagrade - knjige i besplatnu članarinu. Takav izbor "Najčitatelja GISKO" u suradnji s tvrtkom Coca-Cola Hrvatska održavao seje sve do 2004. godine. Godine 2005. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek uvodi nove kriterije za izbor "Najčitatelja GISKO", sa željom da akcija izgubi natjecateljski karakter i u potpunosti preraste u promicanje čitanja među djecom, mladima i u obitelji. Novi kriteriji ne uzimaju u obzir samo statističke podatke o broju pročitanih knjiga, već i neke druge, kao što su: dugogodišnje članstvo u knjižnici, razgovor o pročitanim knjigama s knjižničarima, korištenje ostalih usluga knjižnice, vraćanje posuđenih knjiga na vrijeme i drugo.

Odlučeno je da će se "Najčitatelj GISKO" birati u sljedeće tri kategorije a ove godine su izabrani:

  1. čitateljska nada: od 4. godine do kraja I. razreda OŠ

(Dominik Kovačević, rođen. 9. 2. 2013, broj pročitanih knjiga:152)

  1. mlađi najčitatelj (Lea Guljaš, 2r. OŠ A. Mihanović, broj pročitanih knjiga 122))
  2. stariji najčitatelj (Matea Murković, 7 r. OŠ "Višnjevac", broj pročitanih knjiga 154)

Na taj način omogućeno je sudjelovanje i najmlađim korisnicima knjižnice, što je osobit poticaj za čitanje u obitelji, a za djecu poticaj za daljnje čitanje i provođenje slobodnog vremena u knjižnici.

Nagrade za "Najčitatelje GISKO" za pobjednike u pojedinim kategorijama predviđene su prigodne nagrade koje se uručuju na svečanosti proglašenja koja se veže uz proslavu Međunarodnog dana dječje knjige i rođendana H. C. Andersena, 2. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.