Hrvatski radio

Radio Osijek

Najčitateljica je tijekom 2018. godine pročitala 271 knjigu

26.02.2019.

13:07

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Najčitateljica posudbenog odjela za odrasle osječke Gradske i sveučilišne knjižnice za 2018. godinu je Julijana Mladenovska Tešija. Tijekom godine pročitala je zapravo i više od 271 knjige, koliko je posudila u osječkoj knjižnici.

Izbor najčitatelja Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku na posudbenom odjelu za odrasle održava se od 2010. godine, a za 2018. to je Julijana Mladenovska Tešija. Makedonka koja živi u Osijeku od 2005. godine profesorica je filozofije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu i doktorantica na Sveučilištu Utrecht, a kako i sama kaže istinska je zaljubljenica u knjige i čitanje: "Zaista volim čitati. To je jedna ovisnost koju bih svakome preporučila. Kada jednom krenete čitati, a da to čitanje postane dio vas i da vam uistinu postane hrana, onda ćete shvatiti da ne možete bez toga. Sve ove druge stvari su zabavne, fejs je zabavan, bilo koje drugo internetsko pomagalo može vam također dati puno informacija, no te vas informacije pune i prazne u trenutku. Knjiga ostavlja dublji trag", rekla je Julijana.

Ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš napomenula je kako su kod izbora najčitatelja, osim pročitane 271 knjige posuđene u knjižnici, u obzir uzeli još neke kriterije: "Julijana zapravo koristi obiteljsku iskaznicu iako je osobno ona sve posuđene knjige i pročitala. Osim toga sudjeluje u radu Odjela za rad s djecom i mladima, a njezin sin je također član naše knjižnice. Redovito vraća sve knjige, nema zakasnine i sve su to zapravo kriteriji koji bi trebali biti uzeti u obzir. Koliko sam saznala i pomalo nas vara jer ne koristi usluge samo naše knjižnice već posuđuje knjige i na drugim mjestima, no to ćemo joj oprostiti jer važno je čitati", našalila se ravnateljica GISKO-a.

Kao nagradu, Julijana Mladenovska Tešija dobila je godišnju članarinu, paket knjiga i plaketu najčitatelja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.