Hrvatski radio

Radio Osijek

Najdulja pomrčina Mjeseca i u Valpovu

27.07.2018.

15:07

Autor: Željko Kovačević

Goran Kurtović, magistar inženjer elektrotehnike

Goran Kurtović, magistar inženjer elektrotehnike

Foto: - / -

Kutina, Đakovo i Valpovo, slavonska su mjesta gdje će se organizirano pratiti vidljiva pomrčina mjeseca, takozvani Krvavi mjesec. Riječ je o prirodnoj pojavi kada Mjesec na svojoj putanji oko Zemlje uđe u Zemljinu sjenu te se zbog toga zatamni.

Mjesec poprimi tamniju, zagasito crvenu ili smeđu boju što ovisi o količini prašine u Zemljinoj atmosferi. Zanimljivi dio pomrčine će početi ulaskom Mjeseca u sjenu u 20:24 po lokalnom vremenu. Tada je Mjesec još vrlo nisko nad istočnim obzorom pa je potrebno potražiti lokaciju s čistim pogledom na istok i jugoistok. Golim okom će se moći vidjeti kako sjena polagano napreduje po Mjesecu i konačno u 21:30 cijeli Mjesec će biti pomračen. Posebnost ove pomrčine je što će biti najduža u 21. stoljeću i trajat će preko 6 sati. 

Mnoga astronomska društva u Hrvatskoj će prirediti opažanja za građane, a lokacije su dostupne na web stranicama Hrvatskog Astronomskog Saveza ( http://www.astronomskisavez.hr/index.php/14-vijesti/310-potpuna-pomrcina-mjeseca-27-07-2018 ). Astronomsko društvo "Anonymus" iz Valpova će pojavu opažati s malog parkirališta iza trgovina Lidl i Plodine radi čistog pogleda na jugoistok koji nije moguć iz grada. Posjetitelji su dobrodošli.

"Mjesec je crven zbog zemljine atmosfere, i da riječ je o pomrčini, no potpuno vidljivo. A što se tiče najava nekakvih katastrofa to slobodno ostavite u prošlosti kada se prirodnim pojavama, iz neznanja, pokušavao objasniti svijet u kojem su živjeli tadašnji ljudi!" - rekao je u programu Radio Osijeka Goran Kurtović, magistar inžinjer elektrotehnike počevši pjevušiti TBF-ov "Smak svita" :-). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.