Hrvatski radio

Radio Osijek

Najezda komaraca

17.06.2015.

14:46

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojnost komaraca u Osijeku iznimno je velika. U pojedinim dijelovima grada u petnaest minuta broj uboda veći je i od 300.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić u razgovoru za Radio Osijek ocijenio je da se uništavanje komaraca ne provodi dovoljno dobro. "Radi se o neučinkovitosti. Isti taj posao je prošle godine radilo pet ekipa uključujući i Zavod za javno zdravstvo i tada smo mali petnaest 15 timova za provođenje tretmana na terenu. Sada to radi jedna tvrtka s pet timova. Mi smo na vozilima imali dva topa za zamagljvanje komaraca, a sada se radi s vozilom na kojemu je jedan top", kaže Pandžić.
Pročelnik Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić svjestan je da je stanje teško, ali odbacuje optužbe da tretmani ne daju rezultate. "Cijelu sliku moramo gledati šire i zato mjerenja radimo i na širem području, sjeverno od rijeke Drave. U Baranji, prema Kopačkom ritu, velika je najezda komaraca i vidi se jasna razlika između gradskih dijelova gdje se komarci uništavaju i dijelova gdje ih se ne tretira," objašnjava Kristić. Predstavnik gradske uprave očekuje da će se brojnost komaraca u idućih desetak dana smanjiti, a već za sutra, ako ne bude kiše, najavljuje i njihovo uništavanje iz zraka.
U sedam dana broj komaraca povećan 20 puta
Izjavu za medije danas su poslali i sa sveučilišnog Odjela za biologiju u kojoj podsjećaju da je geografski položaj Osijeka, uz Dravu i blizina Kopačkog rita, glavni razlog zbog čega je Osijek „hrvatska prijestolnica komaraca“.


„U ovome trenutku tri su osnovna razloga velike brojnosti odraslih komaraca – u tijeku je sezona u kojoj u kratkom vremenskom razdoblju imamo tri generacije poplavnih komaraca, za obranu Osijeka od komaraca nedostatni su tretmani u samom gradu i neposrednoj okolici. Trebaju biti zahvaćena područja i do 15 kilometara istočno i zapadno od Osijeka uz tok Drave, kako bi se smanjila gustoća populacije u samim leglima, a treći razlog jest zabrana suzbijanja komaraca (i njihovih ličinki i odraslih komaraca) u zaštićenom području Parka prirode Kopački rit, “ navodi doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević.
Zbog masovne najezde komaraca s netretiranih područja na Osijek provedeno je dodatno mjerenje te je utvrđeno da je u samo sedam dana broj komaraca povećan gotovo 20 puta.
„Osijek je u „slijepoj ulici“ i što se tiče blizine legala odnosno razvoja komaraca i što se tiče financijske situacije, jer jedini u Osječko–baranjskoj županiji sustavno izdvaja novac za suzbijanje komaraca“, ističe se u izjavi i najavljuje da će se sljedećih dana nastaviti intenzivno svakodnevno tretiranje komaraca u Gradu. Posebno će se provoditi tretmani suzbijanja odraslih komaraca iz zraka i sa zemlje na zelenim površinama oko grada. Istodobno naglašavaju da od Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nije dobivena dozvola za suzbijanje komaraca iz zraka iznad Nemetina, gdje će se tretmani provoditi sa zemlje.
O komarcima i u Saboru
Saborski zastupnik Krešimir Bubalo upozorio je danas u Saboru na najezdu komaraca u Slavoniji i Baranji iznijevši primjer kako je u Erdutu zabilježeno 500 uboda u 15 minuta, zbog čega je pozvao nadležne na hitnu reakciju.
"Komarci su izmakli kontroli pa ljudi ne mogu iza 19 sati izaći van iz kuće", rekao je Bubalo nakon stanke koju je zatražio. Kada bi se dogodilo da komarci počnu prenositi bolesti tko bi bio odgovoran, zapitao se. Ne kose se kanali i trava u njima, a u njima ima komaraca. Komaraca koje, kaže, zaprašuju srpski avioni, ima sve više te je stoga pozvao nadležne da provjere njihove dozvole i valjanost. Poznato je da su lokalni proračuni smanjeni, dodao je, no Osječko-baranjska županija ima 60 tisuća hektara površine pod vodom. "Hitno je potrebno iz tekuće rezerve 40 milijuna kuna za Slavoniju i Baranju za istodobno tretiranje komaraca na svim područjima kako bi se najezda suzbila", poručio je Bubalo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.