Hrvatski radio

Radio Osijek

Najezda komaraca očekuje se za deset dana

10.06.2016.

11:02

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poplavne vrste komaraca iz Kopačkog rita pojačano su ušle na administrativno područje Grada Osijeka, pa su proteklih dana intenzivirani tretmani suzbijanja odraslih komaraca, izvjestili su s Odjela za biologiju. Velika najezda tek predstoji.

Od proteklog vikenda proveden je deset tretmana u kojima su obuhvaćeni Sarvaš, Nemetin, Tenja, Đavolja greda (sjeveroistočno od grada), Tvrđavica, Podravlje, Halaševo, Klisa, centar Osijeka, Gornjogradska obala, Donji grad i Jug II, na ukupnoj površini većoj od dvije tisuće hektara. Ali, zbog brojnosti i aktivnosti koja je utvrđena metodom „čovjek-aspirator“ tretmani će se ponoviti u Sarvašu i u zelenom pojasu zapadnog dijela grada. Zamagljivanje će se provesti večeras.
Od početka svibnja u Kopačkom ritu razvijene su tri generacije poplavnih komaraca, a prema prikupljenim podacima promatranja, praćenja vodostaja Drave i Dunava, te simulacijama, stručnjaci najavljuju kako će se maksimalna brojnost odraslih komaraca na ovom području osjetiti za desetak dana. Veliku najezdu komaraca nadležne će službe pokušati suzbiti tretmanima odraslih jedinki u takozvanoj „zoni barijere“ – zelenom pojasu oko grada, ali i u samom gradu. „Predviđamo da će to potrajati sljedećih mjesec dana“, ističe glasnogovornica Odjela za biologiju Mirta Sudarić Bogojević.
I dalje se prati pojavnost tigrastih komaraca na području Grada Osijeka i prigradskih naselja, međutim jajašca, kao ni prisustvo odraslih jedinki te vrste u ovoj sezoni nisu zabilježeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.