Hrvatski radio

Radio Osijek

"Najezda komaraca ponovno će biti problem"

09.03.2021.

13:23

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Nezavisni kandidat za osječkog gradonačelnika Berislav Mlinarević i kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu Osječko-baranjske županije Vesna Vučemilović prozvali su Grad i Županiju da ne rješavaju višegodišnji problem zbog kojeg trpe i građani i turisti.

Novinare su pozvali na konferenciju u Podravlje, na jedno od 14 mjernih mjesta na kojima se broje larve, kako bi ukazali na nedovoljnu brigu i mjere koje Grad i Županija poduzimaju kako bi se problem najezde komaraca riješio.  „Komarci nam ljeti onemogućavaju normalan život, a turistima dolazak u Slavoniju. Na ovom području Podravlja ima više od 5 600 larvi komaraca, a u Kopačkom ritu, gdje je samo izvorište, i znatno više". Mlinarević je rekao kako Gradu treba oko 9 milijuna kuna za rješavanje problema s komarcima, a zasada su, istaknuo je, izdvojili samo oko 1,5 mlijuna. "Ima li grad dovoljan budžet kako bi se ovaj problem riješio, s koliko novca za tu namjenu raspolaže Županija te zašto se država ne uključi u rješavanje tog problema?" 

„Nije ovo uobičajeno mjesto za konferencije za novinare, no slika govori više od tisuću riječi. Sami se možete uvjeriti da ćemo i ove godine imati velike probleme s komarcima, a time i problem suživota s njima. Uništavanje komaraca mora se odvijati u cijeloj županiji“, rekla je Vučemilović. Prozvala je i Zavod za javno zdravstvo i njegovu ravnateljicu koja, kako je dodala, zajedno sa županom Anušićem ima namjeru osnovati novu ustanovu koja bi se bavila samo komarcima. Spominje i nove namete koje bi građani trebali plaćati  te poziva župana Anušića da opovrgne navedenu informaciju te jda obeća kako neće biti novih nameta. Vučemilović dodaje kako je Zavod za javno zdravstvo zakazao i po pitanju cijepljenja građana. "U većini većih gradova u Hrvatskoj stanovnici se cijepe u velikim sportskim dvoranama, ali ne i Osječko-baranjskoj županiji gdje cjepivo ne dolazi.“ Zanima je i zašto se župan Anušić ne pobrine da stanovnici Osječko-baranjske županije dobiju cjepivo. "Sigurna Slavonija i Baranja su obećanje, a reakcije na trenutnu situaciju nema. Pozivam da se javno obznane brojke koliko je cjepiva stiglo u Grad Zagreb, koliko je procijepljenost stanovništva Grada Zagreba, a kolika u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.