Hrvatski radio

Radio Osijek

23:56 / 02.12.2016.

Autor: Davor Lončarić

Najljepši osječki lampioni

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalno se uz Dan grada Osijeka već 23 godine zaredom održava Lampionijada. Ovogodišnji su pobjednici Antun Franjić (OŠ Augusta Šenoe), Rita Mutzhaus (OŠ Tina Ujevića), Marin Rašić (OŠ Višnjevac), Zoe Stober (OŠ Franje Krežme) i Fabijan Babić (OŠ Tina Ujevića).

U izradi lampiona sudjelovalo je svih 20 osječkih osnovnih škola koje su na izložbu poslale po deset najboljih primjeraka. Svi su lampioni u sklopu proslave Dana grada Osijeka jučer izloženi u Muzeju Slavonije, a održana je i svečanost na kojoj su proglašeni pobjednici. Bile su zadane dvije teme - grad Osijek i Osijek grad sporta- u kojima su dodijeljene po tri nagrade najboljim radovima. Po jedna nagrada pripala je najbolje ocijenjenim lampionima koji su poslani na natjecanje u otvorenoj kategoriji i kategoriji najmaštovitijeg lampiona, a tri nagrade osvojili su i lampioni koji su dobili najviše glasova (lajkova) na Facebooku. 

U otvorenoj kategoriji treće mjesto osvojio je Antonio Gašparić iz Osnovne škole Retfala, druga je bila Katarina Marija Radaković, a najbolje ocjene dobio je lampion Antuna Franjića iz Osnovne škole Augusta Šenoe.

 

U temi Osijek-grad sporta treće mjesto osvojio je skupni rad učenika Centra za odgoj i obrazovanje Ivana Štarka i mentorica Gordana Šop, drugo mjesto osvojio je Ernest Tomić iz OŠ Svete Ane, dok je najboljim proglašen lampion Rite Mutzhaus iz Osnovne škole Tina Ujevića.

Najljepše lampione s temom grada Osijeka osvojili su: treće mjesto Lea-Karla Kapša iz Osnovne škole Franje Krežme, drugo mjesto Antonio Kelava iz OŠ Grigor Vitez, a pobjednik je u toj kategoriji Marin Rašić iz Osnovne škole Višnjevac.  

Najmaštovitiji lampion izradila je Zoe Stober iz Osnovne škole Franje Krežme. 

Glasovanje za najljepši lampion organizirano je na Facebook stranci Turističke zajednice grada Osijeka. Lampion Marije Mršo iz Osnovne škole Svete Ante osvojio je treće mjesto, drugi je bio lampion Lucije Krstić iz Osnovne škole Tina Ujevića, a uvjerljivi pobjednik ovog natjecanja na društvrnim mrežama također je iz Osnovne škole Tina Ujevića i izradio ga je Fabijan Babić. Fabijanu je ujedno pripala i najvrjednija nagrada- tablet koji mu je predao dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš. 

Održan je i prigodni zabavni program, a svi su se posjetitelji počastili osječkim knedlama koje su za ovu prigodu pripremili učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. 

Organizatori Lampionijade su Turistička zajednica Osijeka, Muzej Slavonije, Društvo pedagoga tehničke kulture iz Osijeka te Zajednice tehničke kulture Osijeka i Osječko-baranjske županije. Svi izrađeni lampioni, kao i oni koji su osvojili nagrade, mogu se pogledati u Muzeju Slavonije do 16. siječnja jer ukrašavaju prostor arheološkoga odjela. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.