Hrvatski radio

Radio Osijek

Najuspješnijim tvrtkama dodijeljene Zlatne kune

13.06.2019.

13:50

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Na svečanoj sjednici gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek tradicionalno su dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u Osječko baranjskoj županiji za 2018. godinu

Plakete Zlatna kuna dodijeljene su u tri kategorije. Nagradu za najuspješniju veliku tvrtku dobio je belišćanski DS Smith, jedan od najvećih proizvođača kartona i kartonske ambalaže. Predstavnica DS-a Smitha Ana Soldo naglasila je da se svake godine ulaže 100 milijuna kuna u razvoj i osuvremenjivanje proizvodnje, te da je prosječna plaća oko 6,500 tisuća kuna. Nagradu u kategoriji srednje velike tvrtke dobila je drvoprerađivačka tvrtka Hrast iz Strizivojne koja svake godine povećava proizvodnju, te najveći dio, uglavnom parketa, izvozi. IT tvrtka Barrage iz Osijeka zabilježila je najbrži rast u sektoru informatičkih tvrtki. Trenutačno zapošljavaju 87 uglavnom mladih stručnjaka i u stalnoj su potrazi za novim djelatnicima, rekao je predstavnik Barraga Ivan Rimac. 

"Ovogodišnja dodjela Zlatne kune odvija se u atmosferi gospodarskog rasta", rekao je predajući plakete predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević. Govoreći o načinu odabira najboljih, Kovačević je rekao da su tvrtke morale zadovoljiti 21 kriterij vrednovanja poput ukupnog prihoda, zapošljavanja, ukupne dobiti, materijalne i nematerijalne imovine. Jedan od najvažnijih kriterija je izvoz. "Upravo nagrađene tvrtke u prosjeku izvoze dvije trećine ukupne proizvodnje", kaže Kovačević, te napominje da u poslovanju tvrtke nije bitna samo dobit nego i zadovoljan radnik. Na svečanosti dodjele plaketa sudjelovao je i župan Ivan Anušić, čestitao nagrađenim i istaknuo da će Županija i dalje pomagati poduzetništvo, a dokaz tome je stalno povećanje sredstava u proračunu za poduzetništvo i projekte.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.