Hrvatski radio

Radio Osijek

Najviše duhanskih proizvoda u Europi koriste Hrvatice

02.03.2022.

11:55

Autor: HRT

Hrvatski dan nepušenja, Osijek

Hrvatski dan nepušenja, Osijek

Foto: Željko Kovačević / HRT

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s Gradskom ligom protiv raka, Medicinskom školom i izviđačkim klubom Javor, obilježili su Hrvatski dan nepušenja. Nažalost, unatoč brojnim javnozdravstvenim akcijama i dostupnim informacijama o štetnosti duhanskih proizvoda statistika je poražavajuće.


Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva, u većini kod pušača. Gotovo isti broj bolesnika umire svake godine od ove smrtonosne bolesti. Oko 90% svih bolesnika sa karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Prema podacima Hrvatskog registra za rak za 2019. godinu u Hrvatskoj je bilo 3419 novooboljelih (2330 muškaraca i 1089 žena), a u Osječko-baranjskoj županiji 262 (178 muškaraca i 84 žene). U 2020. godini je u Hrvatskoj od ove zloćudne bolesti umrlo 2819 osoba (1918 muškaraca i 901 žena), a u Osječko – baranjskoj županiji 202 osobe (135 muškaraca i 67 žena).

Prema rezultatima TQS (Tobacco Questions for Surveys – Eurostat) istraživanja u Hrvatskoj puši 31,1% stanovništva: 35,3% muškaraca i 27,1% žena. Usporedbom ovih podataka s podatcima Global Adult Tobacco Survey i TQS iz drugih europskih zemalja, muškarci su na 7. mjestu dok su žene na 1. mjestu prema udjelu pušača u općoj populaciji.

Doc.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med. specijalist javnog zdravstva ističe kako je pušenje i dalje veliki javnozdravstveni problem, a da svako trko prestane pušiti smanjuje rizik od dobivanja karcinoma pluća, karcinoma dojke, kolorektalnog karcinoma, karcinoma mokraćnog mjehura, kardiovaskularnih bolesti.

„Znači visok krvni tlak, moždani udar, srčani udar, sve se to može povezati s pušenjem. Informirajte se i prestanite pušiti!”, poručuje Doc.prim.dr.sc. Samardžić,

Branislava Laurović, profesorica u osječkoj Medicinskoj školi rekla je kako ta škola sudjeluje u svakoj akciji, kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini

„Naši učenici ne puše u školskom okružju, kao ni nastavnici, takao da godinama njegujemo taj oblik zdravstvenog prosvjećivanja”, rekla je profesorica Laurović

Profesorica Marijana Jaman Galeković ukazuje na zdravstvenu nepismenost

„Zdravstvena nepismenost na brojnim primjerima pokazuje upravo to. Pogledajte vrijeme pandemije, koliko je štete nanijela ta zdravstvena nepismenost u borbi protiv ovog virusa. Upravo to imamo i s ovisnostima

Zdravlje stavljamo na prvo mjesto u našoj školi. O čemu ćemo pričati u medicinskoj školi nego o zdravlju i očuvanju zdravlja”, rekla je profesorica Jaman Galeković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.