Hrvatski radio

Radio Osijek

Najviše pitanja o dječjim vrtićima i proširenju terasa

08.05.2020.

13:19

Autor: Radio Osijek / IF

Najviše pitanja o dječjim vrtićima i proširenju terasa

Najviše pitanja o dječjim vrtićima i proširenju terasa

Foto: - / -

Plaćanje dječjeg vrtića i mogućnost proširenja terasa za ugostitelje neke su od tema o kojima su vijećnici postavljali pitanja na početku sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka. Prihvaćena su izvješća o izvršenju prošlogodišnjeg i prijedlozi izmjene gradskog proračuna za ovu godinu.

Najviše pitanja vijećnika odnosilo se na nedoumice oko plaćanja dječjeg vrtića zbog čega su roditelji pokrenuli potpisivanje peticije.  Oporbeni su vijećnici upozorili na  oprečne informacije o visini plaćanja „čuvanja mjesta“ u iznosu od 400 ili 200 kuna. Ujedno smatraju da računanje dva mjeseca u korona krizi (15.3. do 15.5.) kao dva besplatna mjeseca, koja Grad Osijek inače omogućuje građanima, nije pomoć građanima ako će oni plaćati vrtić u srpnju i kolovozu. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš ponovila je objašnjenje s jučerašnje konferencije za novinare da Grad Osijek daje dva mjeseca besplatne usluge vrtića u jednoj godini, a to će biti od 15. ožujka do 15. svibnja. Roditelji koji će od 15. svibnja koristiti uslugu vrtića plaćat će ju ovisno o programu koji dijete koristi, dok će roditelji uslugu „čuvanja mjesta" u vrtiću plaćati 200 kn - do opoziva Odluke gradonačelnika, odnosno do kraja epidemije. Dječji vrtići do kraja će godine raditi puno radno vrijeme.

Vijećnike je zanimala i mogućnost besplatnog proširenja terasa za ugostitelje kako bi mogli poštivati propisane epidemiološke mjere. Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota poručio je da je Grad spreman omogućiti proširenje terasa bez naknade kad ugostitelji Gradu podnesu takav zahtjev i osiguraju svu potrebnu dokumentaciju.

Grad Osijek prestao je plaćati naknadu za plaćanje računa gradskih tvrtki pa je vijećnika Dragu Šerića (ANU) zanimalo može li Grad pomoći, prije svega umirovljenicima i najugroženijim građanima, u plaćanju računa otvaranjem naplatnog mjesta, primjerice u Pothodniku, gdje bi građani na jednom mjestu mogli platiti račune bez naknade. To se i dalje može činiti na naplatnim mjestima pojedinih poduzeća (Unikoma, Vodovoda, Grada i dr.), podsjetio je zamjenik Piližota i  podržao  prijedlog da se otvori dodatna blagajna za plaćanje računa.  Razmotrit će se i inicijativa da se uvede stalni mjesečni dodatak za umirovljenike kako bi im se pomoglo u ovoj situaciji izazvanoj korona virusom.

Vijećnici su uputili i apel da se gradski čelnici, vijećnici i članovi upravnih i nadzornih odbora odreknu dijela plaća i naknada do kraja godine kako bi se pomoglo građanima u krizi uzrokovanoj korona virusom.

Većinom glasova prihvaćen je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Osijeka za 2019. godinu kao i Izmjene i dopune Proračuna Grada za 2020. i projekcije za 2021. i 2022. godinu. Ovogodišnji je Proračun Grada Osijeka  manji za 5 milijuna i 800 tisuća kuna i utvrđuje se u iznosu od 807 milijuna, što je uvjetovano epidemiološkom krizom.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.