Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon 12 dana ponovno jedna zaražena osoba

21.05.2020.

10:01

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Nakon 12 dana bez pozitivnih nalaza, jučer je prisutnost koronavirusa potvrđena kod jedne osobe. Pozitivan test bio je kod osobe iz Gata, koja je već bila u samoizolaciji, pa je mogućnost širenja zaraze s tog mjesta minimalna, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Jučer je analizirano 167 uzoraka.
Broj oboljelih i dalje je 132. Od početka epidemije oporavljeno je 110 osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalaze se dva pacijenta, dok je 12 pozitivnih osoba na kućnom liječenju. Osam osoba zaraženih koronavirusom je umrlo. U samoizolaciji se nalazi 11 osoba, tri manje nego dan ranije.
"Možemo biti zadovoljnim ukupnim kretanjem epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije, međutim ne smijemo zaboraviti niti zanemariti činjenicu da je koronavirus i dalje prisutan na našem području, što potvrđuje i jučerašnje utvrđivanje novopozitivne osobe u Gatu. Ukupna kretanja daju nam nadu da se zaista bližimo toliko željenom statusu „corona free“ županije, no još uvijek imamo 14 oboljelih i 11 osoba u samoizolaciji. Nakon popuštanja mjera omogućeno je kretanje naših građana na području cijele Hrvatske, povratak iz inozemstva, dolazak stranaca, tranzit ljudi i robe je opet povećan, a sve to znači da ne možemo reći da je opasnost od širenja bolesti iza nas. Život se opet pokrenuo, ali i te nove okolnosti traže od svih nas povećan oprez i odgovorno ponašanje. Uostalom, da bi zaista priveli kraju ovu priču potrebno je ustrajno i dosljedno primjenjivati sva pravila o postupanju u slučaju epidemija poput aktualne s koronavirusom", istaknuo je na današnjoj sjednici stožera, koji se sastao kako bi razmotrili aktualne informacije načelnik Goran Ivanović. Dodaje da širenje koronavirusa na području Slavonskog Broda treba biti upozorenje svim građanima Hrvatske kako se miran život u trenutku može promijeniti.
Članovi Županijskog stožera posebno su razmatrali informacije o problemima koji se pojavljuju nakon popuštanja mjera Nacionalnog stožera, osobito ponovnog pokretanja i jačanja gospodarskih aktivnosti. Uočavajući tako niz otvorenih pitanja na području turizma, u tijeku su pripreme tematske sjednice Stožera upravo o turističkoj djelatnosti na području Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.