Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon 555 dana branitelji završavaju prosvjed

26.04.2016.

13:12

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Svi uvjeti za prekid prosvjeda branitelja su ispunjeni. Nakon 555 dana prosvjed ispred Ministarstva branitelja u Savskoj završava" objavio je danas točno u podne jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški.

Branitelji su prosvjed počeli 20. listopada 2014., tako da je riječ o najdugovječnijem prosvjedu ikad održanom u zemlji. "Čelni ljudi Ministarstva koji nisu radili svoj posao više nisu na vlasti, a postoje naznake da će Ministarstvo zajedno s braniteljima donijeti jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji", rekao je predsjednik Udruge 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški.
Branitelji su poručili da će budno pratiti rad Ministarstva branitelja te da upravo neki od njih ulaze u skupine koje će raditi na Zakonu u pravima branitelja. Traže mjesto u društvu koje im pripada, te da Domovinski rat bude definiran kao obrambeni i oslobodilački.
Glogoški je ocijenio kako je tijekom 555 dana šator ispred Ministarstva branitelja postao institucija jer su razgovarali sa svakim koji je tamo došao. "Nećemo govoriti o tome što su sve mnogi radili kako bi obezvrijedili branitelje i njihove obitelji", dodao je.  "Neke su se stvari sustavno 20 godina stavljale pod tepih", nastavio je Glogoški: "Branitelji nikako nisu mogli prihvatiti da se Domovinski obrambeni rat proglasi građanskim, a oni koji su dali najveći doprinos u ratu, hrvatski branitelji, da budu na margini društva. Pokušavali smo 2,5 godine razgovarati sa čelnim ljudima institucija da se počnu rješavati problemi te populacije, ali tog razumjevanja nije bilo", rekao je i ustvrdio kako su se promjene počele događati u zadnjih mjesec dana. "Vidjeli smo da svatko tko dođe ovamo, bude primljen u Ministarstvu i da se s njim razgovara, možda i ne bude riješen njihov problem, ali barem su primljeni", rekao je ustvrdivši kako su branitelji postali sastavni dio Ministarstva, pa će sudjelovati u izradi zakona koji ih se tiču.
Glogoški je najavio da će se svakog 20. listopada okupljati na mjestu prosvjeda, u znak sjećanja na braniteljicu i hrvatskog ratnog vojnog invalida Nevenku Topalušić, koja je preminula prvih dana prosvjeda. Također će se svakog 28. svibnja., na obljetnicu prosvjeda i sukoba s policijom na Markovu trgu, održati sveta misa "u nadi da se nikad neće ponoviti da se na hrvatskog branitelja šalje policajac". Šator koji je 555 dana bio ispred Ministarstva branitelja preselit će se u Muzej Domovinskog rata u Vukovar, rečeno je na konferenciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.