Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon 67 dana Virovitičko-podravska županija "corona free"

04.06.2020.

10:25

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Siniša Leopold Škrinjarić

Foto: HRT/Siniša Leopold Škrinjarić

Foto: - / -

Sve je manje zaraženih koronavirusom na području Osječko-baranjske županije - dvostrukim negativnim nalazom jučer je potvrđeno da je pet osoba izliječeno od COVID-a19. Virovitičko-podravska županija od jučer je "corona free", jer se oporavila i posljednja oboljela osoba.

"Nakon 67 dana od prvog slučaja: Virovitičko-podravska županija je “corona free županija“ jer se i posljednja oboljela osoba, oporavila od COVID-a 19", priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata na koronavirus testirano je 11 osoba, sve su bile negativne. Inače, od početka pandemije, na području te županije testirane su 1.232 osobe.
"Hvala svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije, svim službama koje su sudjelovale u sprječavanju širenje ovog virusa poštivajući epidemiološke i sigurnosne mjere, jer naša je županija među najuspješnijim hrvatskim županijama po sprječavanju širenja od COVID-a 19. No, koronavirus nije nestao, on je još uvijek tu, oko nas. Budimo odgovorni i oprezni", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.
Virovitičko-podravska županije je, inače, bila posljednja hrvatska županija u kojoj se pojavio koronavirus (29. ožujka). Od tada, do 3. lipnja, u tih 67 dana, bilo je devetero oboljelih, osmero se oporavilo, a jedan je muškarac preminuo.
U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirano je 58 uzoraka, a - kao i prethodnih 13 dana - ni jedan nije bio pozitivan na koronavirus. Od početka epidemije ukupno su bile zaražene 133 osobe. Posebno dobra je vijest da je jučer dvostrukim negativnim testom potvrđeno izlječenje još pet osoba, pa je njihov ukupan broj 123. Na bolničkom liječenju već danima nema pacijenata s koronavirusom, a na kućnom liječenju trenutno su tek dvije osobe. Dvije osobe su u samoizolaciji.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija i dalje je stabilna, te u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na koronavirus, a testirano je devet osoba. Ukupno je na području te županije testirano 2238 uzoraka. Ukupan broj oboljelih od početka epidemije je 41, od kojih je 40 izliječenih.
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan jedan slučaj zaraze korona virusom i ta se osoba nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je trenutno jedna osoba. Sedam uzoraka je poslano na analizu. Ukupno su od početka epidemije analizirana 1303 uzorka. "Danas je 22. dan bez novooboljelih u Požeško-slavonskoj županiji", priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.