Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon dvije godine ponovno se sastali otpisani

29.05.2022.

14:22

Autor: HRT Radio Osijek

Povratak otpisanih Vol. 7

Povratak otpisanih Vol. 7

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nakon dvije godine na lijevoj dravskoj obali u Osijeku ponovno su se okupili bivši stanari osječkog Azila za pse na manifestaciji pod nazivom Povratak otpisanih u organizaciji osječke udruge Pobjede.


Kako nam je rekla Lucija Baraban iz udruge Pobjede prvi kerovci su na lijevu obalu počeli pristizati već od ranog prijepodneva, tijekom dana ih se očekuje i nekoliko stotina, a pripremljen je zabavan i bogat program i za njihove vlasnike „Presretni smo što smo se mogli, nakon dvije godine pauze, ponovno svi okupiti na jednom mjestu. Obično nam dođe tristotinjak pasa kroz dan, a toliko, ako ne i više, očekujemo i danas. Imamo tombole, ručak, večeru, aukciju, glazbu odnosno sve što je potrebno za dobar provod” poručila je Lucija.


Radi se o tradicionalnom pikniku za sve one koji su dio svojih života proveli unutar osječkog Azila, ali i za one koji su pokazali veliko srce te su se umjesto kupnje odlučili na udomljavanje psa. Među njima je i Elizabeth Klein koja je prije dvije godine odlučila udomiti tada 10-godišnju Donnu „Ona me je spasila. I moju zdravu pamet i mirnu dušu, jer s njom se šetam, a s njom mogu i razgovarati, pa ljudi ne misle da sam prolupala i pričam sama sa sobom. Bila je u jako lošem stanju kad sam ju odlučila udomiti, dosta slaba, neuhranjena i depresivna” priznala nam je Elizabeth. Upravo je starijim psima i najteže pronaći novi dom, međutim Elizabeth s time nije imala problema „S obzirom da sam i ja već u godinama, te sam baš u to vrijeme bila pred mirovinom, smatrala sam kako ćemo se nas dvije bakice dobro složiti. Međutim, kada se oporavila i malo uhranila postala je jako živahna, iako ima već 12 godina, ali to nije nikakav problem”.


Da ovakve akcije popularizacije udomljavanja daju i rezultate pokazuju i podaci da se u osječkom azilu u prosjeku udomi jedan pas dnevno. Međutim, unatoč tome i dalje djeluju na maksimumu svojih kapaciteta odnosno svakodnevno brinu o 180 pasa što pokazuje kako je problem napuštanja pasa i dalje itekako prisutan.

Galerija
Unatoč najavi lošeg vremena, već tijekom prijepodneva se okupi velik broj pasa i njihovih vlasnika, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek
Kroz dan se očekuje i tristotinjak pasa, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekPovratak otpisanih Vol. 7, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekPovratak otpisanih Vol. 7, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.