Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon osam godina ugašen „Aurea Fest Požega”

01.02.2022.

18:38

Autor: Radio Osijek/TM

Aurea Fest Požega 2019.

Aurea Fest Požega 2019.

Foto: Aurea Fest Požega / -

„Aurea Fest Požega” odlazi u mirovinu, a time i istoimena udruga, koja je bila suorganizator festivala. Požeški festival, naravno, nastavlja život u svom izvornom obliku kao Zlatne žice Slavonije, o čemu ćete, sigurni smo, uskoro dobiti i više informacija od organizatora Grada Požege i TZ Grada Požege”, objavili su danas članovi Udruge Aurea Fest Požega.


„Koncept velikog proširenja požeškog festivala zaživio je 2014. godine. Idejni začetnik Veljko Valentin Škorvaga zamislio je tada Aurea Fest Požega kroz sedam dana i sedam noći s devet različitih festivala. S vremenom je to preoblikovano u četiri dana, dodavanjem novih sadržaja i povezivanjem postojećih događanja. Središnji dio festivala uvijek je bio tamburaški, Zlatne žice Slavonije, s više od pola stoljeća tradicije. Nažalost, posljednje dvije epidemiološke godine utjecale su na to da se većina planova nije mogla ispuniti”, stoji na mrežnim stranicama udruge: „Ako bismo u tih osam godina nešto posebno izdvojili i izvukli od zaborava, onda je to svakako 2019. godina. Bila je to posljednja godina slobode, veselja, smijeha, zagrljaja, ekonomskog rasta, dobrih vibracija… kad se nije moglo ni u najcrnjim snovima naslutiti što nam slijedi za nekoliko mjeseci”, ističe Slavenko Čuljak iz Udruge Aurea Fest Požega. Podsjeća na to da je te godine retrospektivom Pjevat će Slavonija obilježena 50. obljetnica prvog požeškog festivala. Posljednji puta je na nekom festivalu nastupio i Krunoslav Kićo Slabinac, koji je te večeri pred potpuno ispunjenim Trgom Svetog Trojstva do iza ponoći održao oproštajni koncert za pamćenje.


Slavenko Čuljak iz Udruge Aurea Fest Požega

„Preživio je i živjet će festival Zlatne žice Slavonije, koji je i lani u teškim uvjetima ugostio najveća aktivna imena tamburaške glazbe uz izravan prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije. Uz tamburaški festival, održani su Festival običaja i kulturne baštine te Aurea Jazz Fest, kad je prvih deset godina djelovanja obilježio Big band Požega uz brojne goste, što je u siječnju u snimci emitirano u programu nacionalne televizije, kao i koncert Berde banda. Po prvi puta album tamburaške glazbe „Zlatne žice Slavonije“ prošle je godine nominiran za Porin”, navodi se u objavi.

"S obzirom na to da je započela i treća godina prepuna neizvjesnosti, da je jedino izvjesno održavanje tamburaškog festivala i folklorne večeri, u dogovoru sa suorganizatorima odlučili smo zahvaliti se na dosadašnjem povjerenju i povući iz organizacije. Projekt Aurea Fest Požega koji smo planirali za ovu godinu, s nizom koncerata i događanja, veliki je financijski izazov. U ovim neizvjesnim vremenima, kako za nas kao suorganizatore, tako i za pokrovitelje i sponzore, teško je riskirati nešto do zadnjeg trena. Također, vizija povratka požeškog festivala samo u okvire tradicionalnog folklora i tamburaške glazbe znatno smanjuje potrebu za angažmanom ljudskih resursa koje okuplja udruga Aurea Fest Požega, jer požeški festival u ovom obliku može organizirati i Turistička zajednica Grada Požege u proširenom sastavu. Udruga Aurea Fest Požega imala je čast organizirati proteklih osam požeških festivala. Organizacijski odbor, predvođen prvo Veljkom Valentinom Škorvagom, a zatim Ivanom Bunjevcem kao direktorima festivala, dao je sve što je mogao. Sretni i ponosi na ono što smo ostvarili zahvaljujemo svim članovima Gradskih vijeća i gradonačelnicima Grada Požege u proteklih osam godina što su nam pružili priliku biti dio nečega većeg od svakog od nas, nečega što će trajati i poslije nas. Hvala i svim pokroviteljima i sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati Aurea Fest Požega, kao i svima koji su bili konstruktivna kritika i motivacija da radimo bolje. Na kraju, najveća hvala građanima i posjetiteljima koji su znali prepoznati naš trud i želju da Požegu učinimo boljim mjestom, gradom boljeg življenja, gradom za sve generacije i ukuse. Radujemo se narednim požeškim festivalima kojima ćemo sigurno biti velika potpora iz publike. Hvala vam!", kažu u Udruzi Aurea Fest Požega.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.