Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon Osječko-baranjske županije, besplatan školski obrok za osnovnoškolce u cijeloj Hrvatskoj

09.01.2023.

16:37

Autor: Hina/OBŽ/Radio Osijek/TM

Od danas besplatni školski obroci u cijeloj zemlji

Od danas besplatni školski obroci u cijeloj zemlji

Foto: Grad Vinkovci / -

S prvim danom školske godine u 2023. godini započeo je i nacionalni projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava iznosi 1,33 eura po učeniku, a cilj projekta je do 2027. godine stvoriti uvjete za posluživanje toplog obroka svim učenicima. 

„Sva djeca u Republici Hrvatskoj danas će dobiti školski obrok. Još uvijek ima puno dilema i razgovara o tome na koji način i kako provesti projekt u cijelosti, ali smo uvjereni da će ravnatelji moći realizirati prehranu u školama. Nemaju sve škole kuhinju i blagovaonicu, zato idemo u realizaciju projekta izgradnje i dogradnje objekata kako bi sve škole radile u jednoj smjeni i dobile kuhinje, blagovaone i osoblje koje će taj obrok pripremati. Intenzivno odobravamo nova zaposlenja kuhara i kuharica gdje je to potrebno pa bi do 2027. godine bi topli obrok trebao biti moguć u svim školama”, izjavio je danas u Donjem Miholjcu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te dodao kako nemaju sve škole prostorno rješenje u ovom trenutku, pa mogu u učionicama poslužiti hranu dok se uvjeti ne osiguraju.

„Pozitivan primjer je Osječko-baranjska županija koja projekt besplatnog školskog obroka već provodi i gdje je najveći postotak škola koje osiguravaju kuhani, odnosno topli obrok”, istaknuo je Fuchs.

Osječko-baranjska županija pet godina provodi projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce. Bilo je potrebno vrijeme za dogradnju i opremanje kuhinja i danas sve matične škole imaju uvjete za kuhanje i posluživanje toplog obroka u osnovnim školama. Pa ipak, župan osječko-baranjski Ivan Anušić ističe kako se neće moći odmah pristupiti implementaciji cijelog projekta jer će kao i u drugim dijelovima Hrvatske tako i u Osječko-baranjskoj županiji trebati neko vrijeme da se stvore uvjeti za kuhani obrok. „Tu se moraju aktivno uključiti osnivači škola, županije i gradovi i pomoći Vladi RH u osiguravanju uvjeta za provedbu projekta koji će osim besplatne prehrane osigurati i kuhani obrok. Kao što smo radili zajedno na projektu izgradnje Srednje škole u Donjem Miholjcu, tako trebamo svi zajedno pristupiti i ovom projektu koji će na kraju za rezultat imati besplatan i zdrav obrok spravljen od domaćih namirnica”, rekao je Anušić.  

Osječko-baranjska županija je projekt besplatnog školskog obroka nadogradila tako da se namirnice za pripremu obroka uzimaju od lokalnih proizvođača čime novac ostaje na području županije. Djeca dobivaju kvalitetan kuhani obrok, OPG-ovi s tog područja imaju tržište i stalni izbor prihoda, a na kraju svako dijete ima mogućnost prehrane u školi.

„Odlično je što je Vlada preuzela u potpunosti trošak prehrane, mi nastavljamo raditi kao i do sada, ali s manjom obvezom za Županiju, gradove i općine. Sredstva koja ostaju u proračunu Županije također će se utrošiti u području obrazovanja”, rekao je osječko-baranjski župan.

Vinkovci. Cilj kuhani obroci svim osnovnoškolcima

Od sedam vinkovačkih osnovnih škola koje pohađa 2750 učenika dvije imaju funkcionalne kuhinje, a cilj je vinkovačkih vlasti da se kuhani obroci pripremaju za sve osnovnoškolce, izjavila je danas gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković. 


„Naše osnovne škole pripremile su se na najbolji mogući način s obzirom na okolnosti. Za sada samo dvije osnovne škole, Ivana Mažuranića i Nikole Tesle, imaju kuhinje u kojima će se pripremati topli obroci", rekla je Vinković, dodajući da će u ostalim školama prehrana biti organizirana tako da će se u prijepodnevnoj smjeni svoj djeci dijeliti mliječni i topli obroci, a u popodnevnoj smjeni dva do tri puta tjedno, ovisno o organizaciji škole, dijelit će se kuhani obroci.

Istaknula je kako je konačnici cilj da svi vinkovački osnovnoškolci dobiju kuhani obrok, a da bi se to i ostvarilo, gradske vlasti pripremile su prije konkretne projekte.

"Ono što je moguće financirati kroz Nacionalni plan oporavka bit će financirano kroz taj natječaj, a ono što ne bude, bit će financirano gradskim sredstvima. Predviđene su dvije središnje kuhinje, u školama Antuna Gustava Matoša i Vladimira Nazora, gdje će se obroci pripremati, a u ostalim školama bit će distribucijske kuhinje u koje će se ti topli obroci dostavljati, rekla je Andrea Vinković.


Kako funkcionira podjela besplatnog obroka u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša, u prijepodnevnoj smjeni uvjerio se danas  gradonačelnik Ivan Bosančić.

"Posjetom našim školama provjerili smo kako sustav funkcionira, kako izgledaju obroci te koliko su djeca zadovoljna. Upravo je to ono najvažnije. Određene stvari još treba poboljšati i uskladiti, ali u konačnici je ispunjen cilj da svi učenici imaju zajamčen obrok u svojim školama, da roditelji mogu biti mirni kada šalju dijete u školu, rekao je Bosančić tijekom posjeta Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša, u kojoj će biti podijeljena 543 besplatna oborka.

Prema riječima ravnatelja škole Darija Draguna, za sada u jutarnjoj smjeni svaki učenik te škole dobit će mliječni obrok, a u popodnevnoj smjeni bit će dva do tri kuhana obroka na tjedan.

"Naša kuhinja je pred obnovom i treba puno ulaganja kako bi ona bila funkcionalna. Projekt je spreman i sada čekamo odgovarajući natječaj, a kada bude realiziran, naša će škola imati uvjete za kuhanje obroka na dnevnoj bazi”, rekao je Dragun. 

Osječke školske jelovnike složili nutricionisti


Na području grada Osijeka je 21 osnovna škola u kojima je danas do svih 7300 osječkih osnovaca danas stigao besplatni školski obrok, koji financira Vlada.

„Sve naše škole imaju tehničke mogućnosti za provedbu kombiniranog obroka – kuhanog i mliječnog i sve su provele postupak javne nabave sukladno zakonskim odredbama. Većina škola ima mogućnost i pripreme dijela obroka, dok preostale škole obroke pribavljaju od lokalnih partnera i dobavljača. Jelovnici su osmišljeni u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo prema važećim nutritivnim kvalitetama i normativima za djecu školskog uzrasta, a sve su osječke škole pronašle model za njihovu provedbu, tako da će svim učenicima grada Osijeka biti isporučena kombinacija kuhanih i mliječnih obroka“, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, te dodao da se osječkim školama nije bilo teško pripremiti za ovaj hvale vrijedan projekt Vlade Republike Hrvatske jer su i do sada osječki učenici imali besplatan školski obrok što je sufinancirao Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Grad Osijek posebnu pozornost usmjerava na besplatne tople obroke za osnovnoškolsku djecu. Važno da škole ostanu dobri primjeri prakse kada se govori o nutritivnim obrocima. Stoga su jelovnici, osmišljeni da učenicima daju energiju, dovoljno izvora proteina i ugljikohidrata, odnosno kreirani su na bazi optimalne hranjive vrijednosti za djecu.

A u slučaju potrebe za posebnim obrocima kod pojedinih učenika škole će pratiti preporuke liječnika te ciljano individualno prilagoditi jelovnik.


Osječki gradonačelnik u posjetu OŠ Mladost

Osječki gradonačelnik u posjetu OŠ Mladost

Foto: Grad Osijek / -

Sredstva Vlade RH namijenjena za školsku prehranu Grad Osijek će dobiti prema evidenciji iz E-dnevnika na kraju mjeseca kada se napravi završni obračun. Za jedan obrok predviđen je iznos od 1,33 eura.

Podsjetimo, projekt besplatnog školskog obroka u Osječko-baranjskoj županiji osmišljen je nakon što je u javnost dospjela priča iz jedne škole u Belom Manastiru gdje nekoliko djece nije imalo pravo na školski obrok jer im ga roditelji nisu mogli platiti pa je osnovni cilj projekta bio da ni jedno dijete na području županije više u školi ne bude gladno. Poruka koju je danas poslao ministar Fuchs iz Donjeg Miholjca govori kako od danas, provedbom ovog projekta na nacionalnoj razini, ni jedno dijete više u nijednoj školi u Hrvatskoj neće biti zakinuto za školski obrok.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.