Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon osposobljavanja - uvjerenja

30.07.2019.

13:04

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Na Pučkom otvorenom učilištu "Poetika" dodijeljeno je danas 10 uvjerenja o osposobljavanju za pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju. Sve se polaznice nadaju zaposlenju, jer su potrebe, na žalost, velike.

Edukaciju je s 55.000 kuna financirala Županija osječko- baranjska. Zamjenik župana Petar Lagator podsjetio je kako je to tek prvo osposobljavanje u ovoj godini provedeno u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a novac je osiguran. Do 2021. godine iz EU fondova stizat će gotovo 11 milijuna kuna za 62 učenika iz 30 osnovnih i 6 srednjih škola, a  60 očenika OBŽ će financirati sama. Prošle školske godine pomoćnike u nastavi imalo je 122 učenika i Županija tome pridaje posebnu pozornost - rekao je Lagator. Ravnateljica i osnivačica Pučkog otvorenog učilišta Poetika Eržebet Tomoć  ističe kako su do sada osposobili više od 200 pomoćnika u nastavi te da tko god želi raditi taj, prije svega, humani posao, mora proći osposobljavanje kako je propisano novim Pravilnikom. Polaznici moraju navršiti 18 godina i imati završenu četverogodišnju srednju školu. Uvjerenja vrijede i izvan Hrvatske i često se traže upravo zbog odlaska iz zemlje, posebice za neka druga zanimanja. Ovisno o tržištu radne snage uvijek se traži određeno zanimanje, jedne godine su to građevinski radnici, druge njegovateljice ili konobari - kaže Tomić. Polaznica Biljana Nemet Borić iz Osijeka zahvalna je na mogućnosti da pohađa ovu edukaciju, nada se poslu s početkom nove školske godine i nema ništa protiv cjeloživotnog obrazovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.