Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon tri tjedna vlak vraćen Hrvatskoj

08.10.2015.

12:40

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlak Hrvatskih željeznica, kojim su 18. prošlog mjeseca izbjeglice dopremljene u Mađarsku u pratnji hrvatske policije, a koji su mađarske vlasti blokirale i zadržale, danas je vraćen Hrvatskoj. Na putu prema Vinkovcima nakratko se zaustavio na kolodvoru u Osijeku.

Vlak s kompozicijom od deset vagona na kolodvoru u mađarskom Magyabólyju preuzeli su PU osječko - baranjske Milan Baričević i načelnik PGP-a Beli Manastir Dubravko Pandurić. Vlak je iz Mađarske krenuo oko 10,30 sati, a nešto poslije 12 sati stigao na osječki željeznički kolodvor. Po dolasku u Osijek strojovođa Zdenko Žebić kratko je izjavio kako nije bilo problema tijekom puta.
Povratak tog vlaka izazvao je prijepore između Vlade i predsjednice države. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Mađarskoj, jučer je izjavila da je s premijerom Viktorom Orbanom dogovorila da se vlak napokon vrati u Hrvatsku.
Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova to je opovrgnulo u službenome priopćenju u kojemu se ističe da su ravnatelji policije dviju zemalja povratak vlaka dogovorili još prije tjedan dana i da o svemu postoji zapisnik.
"Temeljem bilateralnog sastanka glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i direktora mađarske policije Károlya Pappa koji je održan 1. listopada u Letenyu, za 8. listopada u 10 sati dogovoren je povrat privremeno zadržanog vlaka HŽ-a u Mađarskoj. Povrat će biti na graničnom prijelazu Beremend-Baranjsko Petrovo Selo", tvrdi MUP.
Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako ne treba dopustiti da teške riječi izmijenjene tijekom migrantske krize pokvare strateški važne prijateljske odnose Mađarske i Hrvatske te da rješenje tog problema treba tražiti na izvorištima krize. S druge strane, predsjednica razumije potrebu mađarskih dužnosnika da djeluju radi zaštite nacionalnih interesa i sigurnosti vlastitih građana, ali jednako tako smatra da taj problem ne bi smio biti prijepor u nužnom dijalogu dviju zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.