Hrvatski radio

Radio Osijek

Identificirane žrtve ekshumirane iz masovne grobnice u Boboti

04.03.2022.

18:00

Autor: Vlatko Franjin

Tomo Medved na predstavljanju identifikacije posmrtnih ostataka iz Bobote

Tomo Medved na predstavljanju identifikacije posmrtnih ostataka iz Bobote

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Na Medicinskom fakultetu u Osijeku održana je završna identifikacija posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih civila i branitelja u Domovinskom ratu ekshumiranih krajem prošle godine na lokalitetu Bobota.  

Ekshumirano je tada 12 posmrtnih ostataka koji su identificirani DNA analizom te je njihovim obiteljima, nakon više od 30 godina, danas dana i konačna informacija o sudbini njihovih najmilijih. „Želim iskazati zahvalu na suradnji, na vašem strpljenju i razumijevanju. Nadam se i vjerujem da ćete nakon današnjeg dana napokon pronaći svoj mir koji zaslužuju sve obitelji svih naših nestalih”, poručio je obiteljima ministar branitelja Tomo Medved dodavši kako ključni problem u pronalasku nestalih i dalje ostaje nedostatak ključnih informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama odnosno nedostatak suradnje Republike Srbije.

Na završnu identifikaciju pozvane su obitelji svih 12 osoba, među njim i Ivka Trajković čija je majka nestala iz Tenje u ljeto 1991. godine. „Moju majku su odveli u zatvor u kino dvoranu u Tenji. Poslije toga su je odveli kamionom do Silaša, a odande u Bobotu i tamo je ubijena i pokopana s ostalima na stočnom groblju. Ja tu informaciju imam 23 godine, a trenutno su mi pomiješani osjećaji – i jad i očaj i sreća i tuga i nešto što se ne može definirati”, izjavila je nakon što je prepoznala stvari svoje majke Ivka Trajković, čime je i završen proces identifikacije

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1840 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.