Hrvatski radio

Radio Osijek

Naočale za vožnju dronova osječke ORQE među najboljim svjetskim inovacijama

31.01.2019.

17:02

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike održanom početkom siječnja u Las Vegasu osječka Start up tvrtka ORQA svojom inovacijom - naočalama za vožnju dronova postigla je veliki uspjeh. Stručnjaci i korisnici video naočale su prepoznali kao jedan od najboljih proizvoda u tom području tehnologije

Osječka Start up tvrtka sa sjedištem u Poduzetničkom inkubatoru BIOS-u prije dvije godine počela je razvijati postojeću tehnologiju naočala za upravljanje dronovima da bi na Sajmu potrošačke tehnologije (CES) održanom u siječnju u Las Vegasu na kojem se sa svojim inovacijama predstavilo više od tisuću tvrtki iz cijelog svijeta, postigla veliki uspjeh. Stručnjaci i korisnici su video naočale osječke tvrtke prepoznali kao najbolji proizvod u tom području tehnologije. Kako je rekao jedan od osnivača Ivan Jelušić video naočale se mogu primijeniti i u drugim područjima poput medicine kod video operacija, mogu ih koristiti pripadnici granične policije ili u vojnim operacijama. "Krećemo s proizvodnjom", najavio je direktor Srđan Kovačević. "Ove godine planiramo proizvesti 2.500 video naočala, a predvidima cijena bit će niža od 700 eura." Komponenete naočala proizvodit će se u više zemalja, no naočale će se dovršiti u Osijeku. ORQA ima petnaestak zaposlenih, a planiraju taj broj povećati zapošljavanjem nekoliko inženjera sa specifičnim tehničkim znanjima. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.