Hrvatski radio

Radio Osijek

Napadaču na djecu određen jednomjesečni istražni zatvor

18.08.2020.

14:54

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Napadaču na djecu određen jednomjesečni istražni zatvor

Napadaču na djecu određen jednomjesečni istražni zatvor

Foto: - / -

Zbog sumnje da je u ponedjeljak u Baranji pokušao usmrtiti dvoje djece od 11 godina, sudac istrage osječkog Županijskog suda u utorak je odredio jednomjesečni istražni zatvor 49-godišnjem osumnjičeniku, izvijestio je Sud.

Osumnjičenika se tereti da je 17. kolovoza, u baranjskim mjestima Darda i Mece, oštrim predmetom napao i ozlijedio dvoje 11-godišnje djece, kojima je pružena liječnička pomoć u osječkom Kliničkom bolničkom centru.
Nakon uhićenja i ispitivanja u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu 49-godišnji napadač priveden je na osječki Sud, gdje je, iz priložene dokumentacije, utvrđena osnovana sumnja u počinjenje dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva dvoje 11-godišnje djece, za koja je predviđena kazna dugotrajnog zatvora.
Sud je utvrdio postojanje posebnih uvjeta za određivanje istražnog zatvora zbog bojazni da bi okrivljenik na slobodi mogao ponoviti isto ili slično kazneno djelo, zbog okolnosti da su žrtve nemoćna djeca, te stoga jer su okolnosti počinjenja posebno teške, zbog kojih je istražni zatvor i po ovom osnovu nužan radi neometanog odvijanja postupka, priopćeno je s osječkog Županijskog suda.
Izjave svjedoka napada na djecu
Sumanuti napad započeo je u 10 sati prijepodne. 49-ogodišnjak je, prema neslužbenim podacima, nasumce odabrao žrtvu, 11-godišnje dijete koje je izašlo iz trgovine. Ozlijedio ga je oštrim predmetom, nalik na odvijač. Nakon napada djetetu su u pomoć priskočile radnice iz trgovine i mještani iz obližnjih kuća. "Još kaže mali, "pa nisam mu ništa radio, zašto me dirao". Dijete se uplašilo. Sjedio je na travi, još ja podig'o odozada majicu, gledam, to je uboda po leđima bož' sačuvaj", rekao je za HRT Aleksandar Kovač iz Darde. 
Napadač odmah nakon napada sjeda na bicikl i odlazi do susjednih Meca u kojima i živi. 
Motivi brutalnog napada na djecu potpuno su nejasni, mještani spominju neplaćene račune za struju, ali ništa što bi makar izdaleka upućivalo na razloge ovakvog suludog čina.
Samo deset minuta nakon prvog napada, u stambenom naselju u Mecama, uz cestu nailazi na drugo dijete, iste dobi. Napada i njega.
"Dijete je išlo od bake, tu na samom raskrižju je on naišao, uzeo bicikl, srušio ju je, po priči njenoj, i ubo je valjda tim nekim probijačem i glavu joj je razbio", kaže Milorad Unčanin iz Meca.
Napadnuta djeca nisu ni u kakvoj vezi s napadačem, čini se da su mu se tek slučajno našla na putu. Jedno je dijete nakon liječničke pomoći pušteno na kućnu njegu, a drugo je zadržano na liječenju u osječkom KBC-u s ozljedama koje nisu životno opasne. Napadač je uhićen dvadesetak minuta nakon što je napao drugo dijete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

10 h

FEBIRE

FEBIRE