Hrvatski radio

Radio Osijek

Napravljen prvi korak ka temeljitoj obnovi HNK u Osijeku

12.10.2017.

16:33

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku potpisan je ugovor o projektiranju rekonstrukcije te nacionalne kazališne kuće čija je zgrada izgorjela u granatiranju 1991, a nakon toga nikad u cijelosti nije kvalitetno obnovljena

Izrada projekta obnove u visini od gotovo 2 milijuna kuna financirana je najvećim dijelom bespovratnim sredstvima fondova Europske unije, nakon čega će se krenuti s obnovom koja će također većim dijelom biti financirana bespovratnim sredstvima. Ugovor su potpisali intendant HNK-a u Osijeku Božidar Šnajder i direktor najpovoljnijeg ponuditelja tvrtke Studio d.o.o. iz Zagreba Nenad Kondža. Projektiranje je financirano Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fonda Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u svrhu provedbe projekta "Priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade HNK u Osijeku. Podsjetimo, zgrada osječkog kazališta izgrađena je 1866., a od 1907. u njoj se nalazi kazalište. 1985. zgrada je temeljito obnovljeno, no 16. studenog 1991. godine izgorjela je nakon neprijateljskog granatiranja. Iako je 1994. obnovljena, rekonstrukcija je bila ograničena i nije zahvatila dijelove važne za izvođenje predstava i interijera nedostupnim oku publike i posjetitelja. Prema riječima intendanta Božidara Šnajdera nakon izrade projekta krenut će i obnova koja bi također većim dijelom bila financirana nepovratnim sredstvima u iznosu od 5 - 7 milijuna eura. Potpisivanju ugovora nazočili su Ivana Sudić, izaslanica Ministrice kulture, Tomislav Petric, izaslanik Ministra regionalnog razvoja i fondova EU, župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.