Hrvatski radio

Radio Osijek

Napreduje izgradnja Centra za autizam

26.02.2018.

15:11

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Gradilište Centra za autizam u Osijeku obišli su predstavnici triju ministarstava koji će sudjelovati u opremanju najsuvremenijeg Centra za osobe s autizmom. Ukupna investicija je 20 milijuna kuna.

Izgradnja Centra višegodišnja je želja i potreba roditelja s djecom s autističnim poremećajem, koja će napokon biti ostvarena u rujnu, godinu dana prije planiranoga roka, zahvaljujući dodatnom novcu Županije. Župan osječko- baranjski Ivan Anušić je izjavio kako bi bilo dobro da je izgrađen i ranije, ali da ćemo sada imati jedan od najmodernijih centara u Hrvatskoj, prema europskim i svjetskim standardima. Regionalni centar bit će, uz Zagreb, jedini u Hrvatskoj i vodit će skrb za 241 osobu s poremećajem iz autističnog spektra u cijeloj Slavoniji i Baranji. Najvećim dijelom ga je sa više od 12 milijuna kuna financirala Županija, a Grad Osijek osigurava 2 milijuna kuna. Opremanje će stajati oko 6 milijuna, a u njega će se uključiti Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i  obrazovanja te Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, čiji su predstavnici danas obišli gradilište. U Centru će raditi defektolozi, psiholozi, psihijatri, radni terapeuti i fizioterapeuti, a krajnji je cilj, rekla je predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Marijana Gojčeta, da djeca nakon obrazovanja i rehabilitacije u toj ustanovi budu uključena u život u zajednici. Nikica Šikić iz Ministarstva demografije podsjeća kako će Centar nuditi usluge cjelodnevnog smještaja djeci, učenicima i odraslim osobama. Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Sanda Zlatarić ističe koliko je važna uska suradnja s lokalnom zajednicom te da se humanost, razumijevanje, tolerancija i prihvaćanje takvih osoba otvori prema van. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.