Hrvatski radio

Radio Osijek

14:51 / 14.02.2022.

Autor: Radio Osijek

Napreduju radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje voda u Nemetinu

Obilazak radova u Nemetinu

Obilazak radova u Nemetinu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka najveće je i najsloženije takvo postrojenje na istoku Hrvatske. Vrijednost je radova oko 228 milijuna kuna, a planirani je završetak za dvije godine. Da radovi napreduju dobro uvjerila se delegacija na čelu s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak

Dobra dinamika radova na izgradnji suvremenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda daje naslutiti da ćemo 6. veljače 2024. doći i na planirano otvorenje postrojenja. Početak radova bio je u kolovozu 2021., rok je 600 dana za izvođenje radova i 300 dana za probni rad. Investiciju je predstavio predsjednik Uprave Vodovoda Goran Pajnić istaknuvši da je vrijednost radova 228 milijuna 650 tisuća kuna, od čega je 73 posto sredstava iz EU fondova, po 10 posto daju država i Hrvatske vode, a sa 7 posto sudjeluju jedinice lokalne samouprave. Izgradit će se 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 četvornih metara. U njemu će se pročišćavati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.


Pročišćivač otpadnih voda u Nemetinu

Pročišćivač otpadnih voda u Nemetinu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda neophodna je za smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. To je zadnja komponenta vodokomunalnog projekta poboljšanja vodne infrastrukture grada Osijeka, izgrađen je i rekonstruiran sjeverni kolektor, regionalni vodoopskrbini sustav te objekt dvostupanjske filtracije kojim je uklonjen arsen iz pitke vode, podsjetio je direktor vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević. Osim ovih, u tijeku su radovi na aglomeracijama Đakovo, Semeljci, Beli Manastir i Našice, ukupne vrijednosti oko dvije milijarde kuna. U planu je i širenje aglomeracije i uključivanje Vladislavaca, Vuke, Dalja i Aljmaša.

Zamjenik župana Mato Lukić naglasio je da će korist od postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda imati oko 135.000 stanovnika grada Osijeka i okolice. Postrojenje će zaštiti Dravu i dunavski sliv, a Grad Osijek samo nastavlja raditi na ekološkim projektima, rekao je gradonačelnik Ivan Radić podsjetivši da je prošle godine Osijek proglašen najboljim eko gradom i nagrađen za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika.


Obilazak radova

Obilazak radova

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Zaštita okoliša i prirode u fokusu je Europske unije, poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Pred kraj smo projekata iz perspektive 2014. - 2020., ovakvo je gradilište primjer kako i na koji način se sredstva mogu upotrijebiti na dobrobit svih građana i unaprijeđenje i kavlitetu usluga javnog sektora, poručila je ministrica Tramišak. U Hrvatskoj je ugovoreno više od milijardu i 800 milijuna kuna vrijednih vodnokomunalnih projekata, u različitim fazama radova pa je ministrica čestitala Osijeku na uspješnosti realizacije projekata koji treba završiti do kraja 2023. godine.

Prilog iz Dnevnika Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.