Hrvatski radio

Radio Osijek

Naša je baština naš identitet

29.09.2016.

15:05

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tribina "Baština i zajednica" pokušala je dati odgovore o mogućnostima revitalizacije i prenamjene nepokretne kulturne baštine na dobrobit užoj i široj zajednici. Skup je u Eko centru Zlatna Greda organizirao osječki Konzervatorski odjel.

Dani europske baštine obilježeni su danas u Zlatnoj Gredi tribinom "Baština i zajdnica", na kojoj su se okupili predstavnici desetak gradova i općina kako bi iznijeli primjere dobre prakse, ali i probleme s kojima se lokalna zajednica susreće u obnovi kulturne baštine. Predstavljanjem iskustava pojedinih gradova, općina  i udruga u obnovi kulturne baštine pokazuje se kakve su mogućnosti revitalizacije i prenamjene nepokretne kulturne baštine te dobrobiti koju one donose užoj i široj zajednici. Kako je rečeno na skupu, ako ne budemo brinuli o baštini izgubit ćemo svoj identitet i pripadnost. Iz Županije osječko- baranjske tri se nalaze u Registru kulturnih dobara RH- slavonski brećarac, gorjanske ljelje i medičarski obrt. Istaknute su i baranjske pustare koje su gotovo srušene, tradicijska gradnja blatom, zidana peć blatnjara, vinogradske "kolebe", baranjski šokači vez, vukojevački starcevi, baranjske buše, slavonsko kolinje, žetvene svečanosti u Petrijevcima te niz drugih primjera materijalne i nematerijalne baštine. Sredstvima iz EU i dobrim projektima treba ih zaštititi i oživjeti, iskoristiti za turizam i, napokon, za zapošljavanje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.