Hrvatski radio

Radio Osijek

Naše je pravo da budemo sretni, veseli, razigrani

20.11.2019.

14:35

Autor: Radio Osijek/Hrvoje Verić

Foto: HRT/Hrvoje Verić

Foto: HRT/Hrvoje Verić

Foto: - / -

Dječja osječka kreativna kućica i ove godine obilježava Međunarodni dan dječjih prava. Program pod nazivom „Škola dječjih prava” održan je u Osnovnoj školi „Tin Ujević” koja je ujedno Dokkici i partner u projektu „Učenje u zajednici”.

U školi je postavljeno deset stanica na kojima su se odvijale različite aktivnosti na temu dječjih prava na kojima su djeca mogla aktivno sudjelovati. Neke od provedenih aktivnosti su memory dječjih prava, interaktivni plakat prava i obveza, školica dječjih prava te katapult dječjih prava.

Program je završen govorom dječje gradonačelnice Nere Grđan koja je uz ostalo istaknula kako svako dijete ima svoja prava - pravo na igru, na slobodno izražavanje, na dobru zdravstvenu njegu, na normalan život. "Zato ne smijet i nemojte dopuštati da vam ih netko zabranjuje", poručila je Grđan i rekla kako je bila svjedokom kršanja prava djece. "U mojoj školi bilo je puno slučajeva gdje su djeca dolazila gladna na nastavu, njihovi osnovni životni uvjeti bili su narušeni, ali smo pomoću raznih akcija što u školi, što u Dječjem vijeću nastojali pomoći ugroženoj djeci. Također ima puno djece koja se boje izraziti svoje mišljenje, ali smo im uz razgovor uspjeli pomoći da se otvore. Ne trebamo se bojati tražiti ili pitati za pomoć ako nas nešto zanima. Bitno je da svi mi aktivno sudjelujemo, jer imamo pravo na to, mi smo djeca i smijemo biti sretni, veseli, razigrani, jer to je naše pravo", poručila je Grđan.
Međunarodni dan dječjih prava zagovara, promiče i slavi prava djece, provođenje dijaloga i akcija pomoću kojih će se izgraditi bolji svijet za najmlađe članove našeg društva.
Dokkica, koja već dugi niz godina djeluje u području dječjih prava i provodi različite odgojno-obrazovne projekte i aktivnosti u kojima naglasak stavlja na dječju participaciju, prošle godine postala je članica Savjetodavnog odbora za dječju participaciju pri UNICEF-u Hrvatske. Ovim članstvom Dokkica će i dalje raditi na promociji i boljem razumijevanju dječje participacije koju smatra temeljnim kapitalom za kvalitetno obrazovanje djece i mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.