Hrvatski radio

Radio Osijek

Našička bolnica postala sekundarni covid centar

04.11.2020.

15:07

Autor: Radio Osijek/TM

Našička bolnica postala sekundarni covid centar

Našička bolnica postala sekundarni covid centar

Foto: - / -

Sukladno odluci koju je jučer donio ministar zdravstva Vili Beroš, Opća županijska bolnica Našice postaje sekundarni Covid centar i stavljena je na raspolaganje oboljelima od koronavirusa iz Osječko-baranjske županije i šireg područja koje gravitira našičkoj bolnici.

"Odluka je donesena uz punu podršku i koordinaciju s našim osnivačem, odnosno u dogovoru sa Županijskim stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije i županom Ivanom Anušićem. Zbog sve veće popunjenosti kapaciteta KBC-a Osijek s kojim smo mi funkcionalno integrirani od 2017. godine, ukazala se potreba za donošenjem ove odluke", izjavio je ravnatelj našičke bolnice dr. Hrvoje Šimić, a prenosi TVNašice.com.
Kako je istaknuo, s provođenjem te odluke kreće se postupno – prvo će se prenamijeniti prostori u bolnici, a zatim će uslijediti postupno premještanje pacijenata iz KBC-a Osijek. Dosad je za liječenje covid pacijenata stavljeno na raspolaganje 50 kreveta, a bude li potrebno, postupno će se puniti i ostali kapaciteti našičke bolnice, a to je stotinjak postelja s mogućnošću primjene kisika bilo respiratorom ili bilo kojim aplikatorom. Popunjenost našičke bolnice od trećeg mjeseca je od 30 do 50 posto. Prema Šimićevim riječima, našička je bolnica pogodna za prihvat covid pacijenata, jer je izuzetno dobro opremljena. U bolnicu je u posljednjih nekoliko godina uloženo više od 40 milijuna kuna – kako u uređenje prostora tako i u nabavku medicinske opreme. Bolnica posjeduje centralni razvod medicinskih plinova, što je neophodno kod liječenja većine pacijenata oboljelih od covida. Završena je energetska obnova bolnice, a još od 2013. godine bolnica je bez barijera za nepokretne pacijente.
"Našička će bolnica nastaviti pružati skrb i svim ostalim pacijentima – obavljat će se pretrage i zahvati, a tek ako dođe do potpunog popunjavanja svih posteljnih kapaciteta covid bolesnicima, prema dogovoru s osječkim KBC-om, naši će liječnici moći operativne i sve ostale zahvate obavljati u prostorima KBC-a Osijek", rekao je Šimić te naglasio kako će se u skladu s razvojem situacije donositi i nove odluke. Kaže kako broj djelatnika nikad nije bio veći: "Trenutno imamo 71 liječnika među kojima su i specijalisti te uži specijalisti, a uskoro ćemo novim natječajem zaposliti još 5-6 liječnika. Uz njih u bolnici radi preko 200 medicinskih sestara. Također, u slučaju bolovanja, postoji još dovoljan broj naših djelatnika na Zavodu za zapošljavanje koji su se spremni odazvati pozivu našičke bolnice", istaknuo je.
Očekuje međutim dodatno financijsko opterećenje bolnice troškovima za lijekove, potrošni materijal i zaštitnu opremu, ali, dodaje, bit će potrebno i dodatno podizanje plaća bolničkih djelatnika, plaćanje prekovremenih sati, ali i dodataka za rad sa zaraznim bolestima.
Našička bolnica, osnovana 1970. godine, podnijela je veliki teret u Domovinskom ratu 1991. godine nakon pada Vukovara kada je preuzela ulogu druge zdravstvene linije, uz sam Grad Našice koji je bio druga obrambena linije samog istoka Hrvatske. "Evo i sada u ovim kriznim trenucima, kada postoji velika potreba za liječenjem svih naših oboljelih građana od Covida-19, omogućit ćemo maksimalno korištenje kapaciteta u našičkoj bolnici za liječenje kako pacijenata oboljelih od Covida-19, tako i svih drugih pacijenata kojima je potrebna zdravstvena skrb", rekao je ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić.

Opća bolnica Našice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.