Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastaljeno suđenje u slučaju R. Ostojić protiv V. Bujanca

21.02.2017.

13:36

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saslušanjem svjedoka o okolnostima stradavanja vukovarskog branitelja Darka Pajičića 2013. u Vukovaru, na Općinskom sudu u Osijeku je nastavljeno suđenje po tužbi za klevetu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića protiv novinara Velimira Bujanca.

U Bujančevoj je emisiji "Bujica" Ostojić prozvan za stradavanje tog branitelja dok je sudjelovao u razbijanju dvojezičnih ploča. Ostojić je podnio tužbu zbog niza uvreda i kleveta izrečenih u "Bujici" emitiranoj 25. studenoga prošle godine na Osječkoj televiziji. U toj emisiji Bujanec je, uz ostalo, Ostojića nazvao "beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem" te u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca: "Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole".

Svjedokinja Vilma Vidović kazala je kako je toga dana, prolazeći automobilom, vidjela Pajičića kako leži uza zid vukovarske policijske postaje i krvari iz glave, ocijenivši nevjerojatnim da policajci, za čije je intervencije Pajičić ozlijeđen, stoje oko njega i ne pomažu mu. Istaknula je kako je u to vrijeme u Vukovaru situacija bila tužna i uznemirujuća, jer su građani bili razočarani "zbog ćiriličnih ploča koje su stavljene preko noći". Odbila je odgovoriti na Ostojićev upit kada je nakon toga događaja ponovno srela Darka Pajičića, jer bi, kako drži, time Pajičića dovela u nepriliku, s obzirom da ga se u izjavama nekih osoba tretiralo kao osobu sklonu alkoholu.
I svjedok Ante Čulina rekao je kako je prolazeći automobilom pored policijske postaje vidio Pajičića kako leži i krvari na cesti. Tvrdi da je vikao na policiju zašto mu ne pomognu, a nakon par minut prišlo mu je nekoliko policajaca, zavrnulo mu ruku i odvelo u policijsku postaju, uz obrazloženje da je sudjelovao u napadu na službenu osobu. Ostojićev odvjetnik Radan Kovač prigovorio je iskazu oboje svjedoka, smatrajući kako oni nemaju neposrednih saznanja o okolnostima stradavanja Darka Pajičića.
Sudac Ivan Sajter u više je navrata optuženog Bujanca upozoravao da ne upada u riječ ostalim strankama u postupku, a tijekom isticanja novih dokaznih prijedloga optužbe i obrane ocijenio je da se postupak, umjesto utvrđivanja odgovornosti za klevetu, "polako pretvara u suđenje o uzrocima smrti Darka Pajičića".
Odbijen je prijedlog optužbe da se ispita tadašnji načelnik vukovarske policijske postaje Miro Bradić, jer su MUP i Ravnateljstvo policije dostavili službeno izvješće da je policija u tom slučaju opravdano i zakonito koristila sredstva prisile.
Novo ročište zakazano je za 25. travnja, kada bi se kao svjedoci trebali ispitati vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, neposredni svjedok Pajičićeva stradavanja Robert Horvat te sudsko-medicinski vještak Mladen Marcikić, koji je, smatra optužba, u svome nalazu jasno utvrdio uzrok Pajičićeve smrti te teška epileptična oboljenja od kojih je bolovao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.