Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavak negativnih trendova u svinjogojstvu

09.06.2016.

13:50

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trenutačno smo u Hrvatskoj na 40 posto samodostatnosti s tendencijom pada, a 70 posto od tog broja ostvaruju tzv. veliki sustavi. Proizvođači očekuju mjere za spas svinjogojstva. Teme su to i dvodnevnog 12. savjetovanja uzgajivača svinja Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je 269 registriranih uzgajivača svinja, od kojih je njih pedesetšestero iz Osječko baranjske županije.

Na žalost ne zrače optimizmom, jer im je problem osigurati tržište za uzgojenu stoku. Stanislav Senkić iz Svetog Đurđa već godinama proizvodi za poznatog kupca: Zahvaljujući tom kupcu sam preživio i opstao.

Opstat će i naše svinjogojstvo, no vrijeme je da se neki od zaključaka savjetovanja, nakon više od desetljeća i provedu u praksi. Profesor na osječkom Poljoprivrednom fakultetu Vladimir Margeta: Na žalost već sam petnaest godina na savjetovanju i mi petnaest godina pričamo o udruživanu, a nitko se još nije udružio. Proizvođačka organizacija je jedini put. Ili će se proizvođači udružiti ili neće opstati. Nema međufaze ili nekakvog drugog puta, to je jedini put. 

Naravno, uz uvjet da postoji strategija stočarstva, ali i da se što prije počnu provoditi kratkoročne mjere za gašenje požara, istaknuo je predsjednik  svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Goran Jančo: Jedna od najznačajnijih mjera je prepuštanje dijela PDV-a na isporučene žive svinje proizvođaču. Mi smo u neravnopravnom položaju u odnosu na svinjogojce i farmere u okruženju. Neki to već godinama rade.

Uz proizvođačke organizacije koje bi trebale osigurati ujednačenost kvalitete, količinu i kontinuitet, profesor Margeta preporučuje: Ne možemo se bazirati na proizvodnji svježeg svinjskog mesa i živih tovljenika. To netko radi bolje i jeftinije od nas. Isključivo dodana vrijednost i onda neće biti problema s tržištem i neće nas zanimati koliko je uvezeno komada polovica, tona svježeg mesa itd.

12. savjetovanje uzgajivača svinja Hrvatske koje se još sutra održava u Belom Manastiru organizirali su Hrvatska poljoprivredna agencija i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.