Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavak potpore Hrvatima u Vojvodini

22.03.2022.

15:40

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

.

.

Foto: OBŽ / HRT Radio Osijek

Radove na rekonstrukciji Šokačke kuće, župe u Bačkom Monoštoru, obišao je danas u društvu čelnika Hrvata u Vojvodini, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić. 

Tom prilikom Anušić je još jednom naglasio važnost pružanju pomoći hrvatskoj zajednici: - Naša županija više godina podupire Hrvate u Vojvodini. Vidljivo je da svojih sredstava nemaju, a da nema dovoljno sluha u državi u kojoj žive, ali ponekada ni u matičnoj domovini. Smatramo da oni moraju imati isti tretman kao manjine u Hrvatskoj, izjavio je Anušić. Dodao je kako je zadovoljan suradnjom s aktualnim vodstvom hrvatske zajednice koja je i dovela do preuređenja starog župnog prostora u šokačku kuću, kapitalnog projekta za mjesne Hrvate u bačkom Podunavlju.


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov naveo je da je dvostruka dobit pružanja financijske potpore projektima zajednice: "To je poruka da nismo sami, da smo objekti uvažavanja i podrške. S druge strane, materijalno-financijskom potporom koja je za nas izdašna, možemo rješavati konkretne potrebe kada su u pitanju pojedine lokalne zajednice. Ovo naime nije jedini prostor koji je za posljednjih nekoliko godina u suradnji s Hrvatskom osiguran, rekao je Žigmanov.


Čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić upozorila je da je prije četiri godine samo sedam od četrdesetak udruga imalo vlastiti prostor. U međuvremenu svoj su dom dobile mjesne hrvatske zajednice u Beogradu, Petrovaradinu, Srijemskoj Mitrovici, Vajskoj, Bačkom Brijegu, Monoštoru, uglavnom uz financijsku potporu iz Hrvatske : -Jedan ovakav prostor da dobije jedna udruga na korištenje nije samo dokaz postojanosti već i snažno ohrabrenje za članove mjesne hrvatske zajednice, istaknula je Jasna Vojnić.


Šokačka kuća u Monoštoru, čije preuređenje sufinancira Osječko-baranjska županija, bit će sjedište hrvatske udruge Bodrog u kojemu će priređivati programe ali i izložbeno zavičajni prostor. Kuću od oko 300 četvornih metara na korištenje ustupila je Subotička biskupija, a uz županiju preuređenje financira grad Đakovo, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.


Više poslušajte u nastavku:

Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.