Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavak projekta poboljšanja infrastrukture sustava odvodnje u aglomeraciji Beli Manastir

28.01.2022.

14:20

Autor: Radio Osijek

Odvodnja

Odvodnja

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

Riječ je o nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog 66 milijuna kuna koji je s više od 70 posto sufinanciran europskim sredstvima. Radove će izvoditi turski partneri, a trebali bi biti završeni do kraja iduće godine.   

Projekt je to koji će značajno poboljšati komunalnu infrastrukturu, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. "Prije šest smo mjeseci potpisali ugovor i za 50 milijuna kuna gradnje linijskih objekata odnosno 22 kilometra kanalizacijskih kolektora koji će se graditi kako na području samog Grada Belog Manastira, tako i na području Šumarine, Šećerane i Branjinog Vrha te ćemo ćemo moći priključiti više od 850 kućanstava ili 2200 ljudi na javni sustav odvodnje. To će 90 posto stanovništva na području ove aglomeracije. Novim će se uređajem za pročišćavanje otpadnih voda riješiti pitanje zagađenja ukupne aglomeracije u ovom dijelu Baranje. Direktor baranjskog vodovoda Krunoslav Rob kaže kako će nadogradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dobiti solarno sušenje mulja. Mulj koji ostaje nakon pročišćavanja vode zbrinut će se na ekološki način". Dakako korist cijelog projekta i puno je šira i odrazit će se na cjelokupno gospodarstvo, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. "Novi uređaj znači novi budući razvoj Grada, jer će infrastruktura biti značajno unaprijeđena, što će utjecati i na ostanak mladih u Belom Manastiru. Također, projektom će se riješiti i gorući problem koji Hrvatska vodoopskrba ima – smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, zaključio je državni tajnik Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.