Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavak projekta preventivnog liječničkog pregleda za branitelje

13.02.2017.

11:18

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je da se projekt preventivnih sistematskih pregleda nastavlja u 2017. godini, a prioritet će imati branitelji bez statusa HRVI, koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 1500 dana.

Ministarstvo na svojim internetskim stranicama ističe da je skrb o zdravlju hrvatskih branitelja među njegovim najvažnijim područjima rada, u sklopu čega je krajem prošle godine proveden pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije, tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije.
Projekt se u ovoj i idućim godinama nastavlja provoditi na području cijele Hrvatske, a procjenjuje se da će u razdoblju od veljače do prosinca biti organizirani preventivni sistematski pregledi za 32.816 branitelja. Termine i dinamiku pregleda odredit će same bolnice.


Svaka bolnica ili klinički bolnički centar odredila je koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja s kojima će predstavnici Ministarstva usuglašavati rasporede pregleda za idući mjesec. Ministarstvo će branitelje obavještavati i pozivati putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć te koordinatorima u bolnicama dostavljati popise za pregled.


Tijekom 2018. i 2019. planira se nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda za branitelje s manjim brojem dana provedenih u borbenom sektoru, najavljuje se u priopćenju.


Vlada je na sjednici održanoj 9. veljače prihvatila Program provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske za 2017. godinu.
Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva bit će nositelji programa, a sudionici u provedbi opće/ županijske bolnice i klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju pregledanih osoba i provedbe analize i evaluacije dobivenih podataka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.