Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji

26.11.2020.

16:51

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: mrežna stranica Ministarstva poljoprivrede

Foto: mrežna stranica Ministarstva poljoprivrede

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je s čelnim ljudima FAZOS-a, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, Veučilišta u Požegi i Sveučilišta u Slavonskom Brodu potpisala Anekse Sporazuma o suradnji temeljem kojih će se nastaviti stipendirati studenti biotehničkih znanosti.

Ujedno je objavljen i javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku 2020./2021. godinu.
Ministarstvo poljoprivrede drugu godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.
"Cilj je, između ostalog, zadržati mlade na selu i njihov interes u sektoru poljoprivrede te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju. Da bi to bilo moguće, moramo stimulirati mlade da se obrazuju i ulažu svoje vrijeme, znanje i entuzijazam u zemlju te time u rast i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ovo je jedan od načina na koji direktno osiguravamo mladima sredstva za nesmetano studiranje i stjecanje znanja za rad u poljoprivredi“, ističe ministrica Vučković.
Potpora u trajanju od četiri akademske godine, koja je započela prije godinu dana, dodijelila se za 843 studenta u ukupnom iznosu od 8,4 milijuna kuna. Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma "Slavonija, Baranja i Srijem".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.