Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavlja se projekt "Osobna asistencija za osobe s invaliditetom"

20.05.2021.

11:55

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Projekt je to kojeg je u protekle dvije godine financirala EU s više od milijun i 200 tisuća kuna. Asistenta je dobilo 8 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta kako bi im bile olakšane aktivnosti koje zbog bolesti ne mogu obavljati sami.

Nakon dvogodišnje provedbe projekta, danas je u Osijeku održana završna konferencija. Nositelj je Kršćanska humanitarna udruga "Putevi milosti", a partner im je Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko - baranjske županije, koja im je svojim iskustvom u provedbi 11 projekata, pomogla u privlačenju europskih sredstava. Cilj je u potpunosti ostvaren, kaže predsjednik "Puteva milosti" Krešo Žarković, pružena je pomoć osobama s najtežom vrstom invaliditeta i s mentalnom retardacijom. Asistenti, koji su prošli zahtjevnu edukaciju, pomažu 8 osoba 80 sati mjesečno, što je velika pomoć roditeljima i skrbnicima. Ovaj projekt završava 6. lipnja, ali je dobra vijest da će biti nastavljen još dvije godine za 11 osoba u potrebi, najavio je Žarković. Majka teško bolesne djevojke Marica Koškanac iz Osijeka, koja je i sama bolesna, ističe koliko im u svakodnevnom životu znači njihova asistentica i nada se da će im ostati još dvije godine. 

Marica Koškanac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.