Hrvatski radio

Radio Osijek

14:03 / 08.06.2021.

Autor: Radio Osijek

Nastavlja se projekt "Vrijeme je za školski obrok"

Nastavlja se projekt "Vrijeme je za školski obrok"

Nastavlja se projekt "Vrijeme je za školski obrok"

Foto: - / -

U 14 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija nastavlja se provoditi EU projekt „Vrijeme je za školski obrok” kojim se, na temelju natječaja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, financiraju školski obroci za 994 učenika u riziku od siromaštva.

Usto, Županija nastavlja provoditi i projekt kojim se osiguravaju besplatni obroci za sve učenike. „U idućoj školskoj godini s milijun kuna pomoći će se djeci koja su u riziku od siromaštva da dobiju besplatan školski obrok. Od ukupnoga su iznosa 85% europska, a 15% nacionalna sredstva”, rekao je na uvodnoj konferenciji projekta "Vrijeme je za školski obrok" zamjenik župana Josip Miletić. Istaknuo je kako se usporedno nastavljaju osiguravati i besplatni školski obroci za svu djecu, u što su uključena obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Riječ je o projektu „Školski obrok za sve” čiji je cilj svim učenicima u županiji osigurati minimalno jedan obrok dnevno, što Županiju godišnje stoji oko 12 milijuna kuna, a dio sufinanciraju i jedinice lokalne samouprave.

Dobiti su višestruke jer se učenike, nastavnike i roditelje usmjerava zdravoj prehrani, a istodobno se osnažuju lokalni proizvođači i prerađivači hrane. „Sve se povezuje u kvalitetnu priču jer ne samo da rasterećujemo budžet roditelja nego i povezujemo OPG-ove kojih zasad 44 dostavlja svježe namirnice školama. Kapaciteti će s godinama rasti jer sve škole nemaju prostorne uvjete pa je Županija dosad u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica uložila 2 milijuna 750 tisuća kuna”, rekla je županijska pročelnica za obrazovanje Sandra Filipović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.