Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavlja se sa županijskim potporama poduzetnicima

08.10.2020.

12:22

Autor: Neven Knežević

obz.hr

obz.hr

Foto: - / -

Uručeni su ugovori o dodjeli potpora za pokretanje, razvoj i unaprijeđenje poslovanja poduzetnicima s područja Osječko- baranjske županije. To je nastavak kontinuirane financijske potpore gospodarstvenicima, rekao je predajući ugovore župan Ivan Anušić

Na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja u 2020. godini, Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije zaprimio je 161 zahtjev, a nakon njihove obrade te na temelju ispunjavanja uvjeta župan Ivan Anušić potpisao je ugovore sa 146 poduzetnika u ukupnom iznosu 2 milijuna kuna.

"Osječko-baranjska županija počela je prije tri godine intenzivnije poticati poduzetništvo na svom području. U tom vremenu iznos županijskih potpora za poduzetnike i obrtnike povećali smo sa 4,2 na ovogodišnjih 11,2 milijuna kuna. Naravno, nastavljamo s dodjelom potpora do realizacije ukupnog iznosa osiguranih sredstava, a posebno naglašavam potpore za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Pri odobravanju potpora nastojimo da se županijske potpore ne preklapaju s Vladinim mjerama kako bi obuhvatili što veći broj naših poduzetnika i obrtnika te da potpore dođu na pravo mjesto", rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović istaknula je kako je najveći iznos potpora odobren za kupovinu strojeva, te modernizaciju opreme i prostora. Prednost su imali proizvođači, pa je za korisnike iz prerađivačke industrije intenzitet potpore 50 posto, dok je za ostale djelatnosti do 25 posto.

"Korisnici potpora su subjekti malog gospodarstva, i to fizičke i pravne osobe (trgovačka društva, obrti i zadruge), a potpora iznosi do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja. Konkretno, najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 280 kuna. U tijeku su i županijski programi kreditiranja poduzetnika za obrtna sredstva i investicijska ulaganja s kamatom od nula posto. Nadamo se da ćemo ovim mjerama omogućiti poduzetnicima lakše prevladavanje situacije izazvane korona krizom, ali isto tako da će se osigurati kontinuitet, rast i razvoj njihova poslovanja", rekla je pročelnica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.