Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavlja se sukob čepinskog načelnika i većine u Vijeću

13.07.2017.

22:01

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici HDZ-a, Mosta i liste Dražena Arnolda tvrde da na do sada sazvane tri sjednice Vijeća općinska uprava na čelu s načelnikom Tonkovcem nije kvalitetno pripremila niti jednu točku. Naime, vijećnici HSS-a jednom su napustili sjednicu Vijeća a drugi put se nisu niti pojavili.

Na jučerašnju konferenciju za novinare načelnika Čepina Dražena Tonkovca i njegovih stranačkih kolega iz HSS-a priopćenjem su reagirali prozvani vijećnici koji u vijeću čine većinu i za koje načelnik tvrdi da zaustavljaju projekte razvoja općine. 

Iz priopćenja izdvajamo: "Istina je da načelnik Dražen Tonkovac i Općinska uprava opstruiraju rad Općinskog vijeća jer djelatnici Općine ne pripremaju potpune materijale za sjednice Vijeća te tako vijećnici nisu u mogućnosti donijeti konačne odluke zbog nedovoljne informiranosti. Očigledno je da načelnik Tonkovac ima poteškoća s ispunjavanjem lažnih obećanja koja je dao mještanima Čepina u predizbornoj kampanji. Naime, vidljivo je da započeti radovi u kampanji nemaju riješene izvore financiranja pa načelnik pokušava krivnju prebaciti na Vijeće iako je vrlo dobro upoznat s time da u proračunu nema dovoljno sredstava za sva obećanja.

Istina je da je načelnik krenuo raditi projekte biciklističke staze i gospodarske zone u predizborne svrhe sa sredstvima iz proračuna, bez osiguranih sredstava iz fondova EU, a za što je sada htio zadužiti općinu za višemilijunske iznose. Naglašavamo kako Općinska uprava do sada nije povukla niti 1 euro iz EU fondova, nemamo lokalnu razvojnu agenciju, a druge uspješne općine godinama povlače višemilijunske iznose.  Kod nas se sve financira iz proračuna ili kredita, a o razvijanju Općine Čepin pomoću EU fondova se niti ne razmišlja.   

Razlog načelnikova verbalnog napada, putem medija i društvenih mreža, na općinske vijećnike očigledno je posljedica prevelike potrošnje proračunskih i vlastitih sredstava u predizbornoj kampanji. Osim toga, načelnik sada nema dovoljno vijećnika na svojoj strani koji će mu pomoći prikriti njegovo neodgovorno ponašanje izglasavanjem rebalansa proračuna čiji prijedlog vijećnici još nisu ni vidjeli niti o istome raspravljali. 

Umjesto da se priča o potezu vijećnika koji su sebi ukinuli vijećničke naknade u svrhu sufinanciranja školskih udžbenika, načelnik Tonkovac i HSS Čepin uporno pokušavaju obmanuti javnost govoreći kako predsjednik Vijeća i predstavnička većina vijećnika stopira projekte.

Također, postavlja se pitanje, o kojemu načelnik nije još javno progovorio, a to je - zašto djelatnici komunalnih poduzeća još nisu dobili plaće.

Nadalje, jučerašnja sjednica Općinskog vijeća nije održana jer vijećnici HSS-a te vijećnica Mosta dogovoreno, bez valjanog opravdanja, a upoznati s tim da je jedan vijećnik na godišnjem odmoru, nisu došli na sjednicu te se ista nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma. Razlog tomu mogu biti ukinute vijećničke naknade pa dio vijećnika ne želi besplatno raditi za dobrobit mještana Čepina ili izravan utjecaj načelnika Tonkovca"- ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Općinskog  vijeća - Josip Skočibušić, potpredsjednik Općinskog vijeća - Robert Periša te vijećnici Marija Čačić, Tanja Paun, Marko Brekalo, Dražen Arnold, Josip Đimber, Mario Žanko i Hrvoje Hefer.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.