Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavljaju se ulaganja Hrvatskih cesta u Valpovštini

23.03.2023.

15:10

Autor: Krunoslav Inhof

Petrijevci

Petrijevci

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Nakon što su prije 3 godine Petrijevci dobili obilaznicu, završena je i rekonstrukcija državne ceste kroz samo mjesto. Iz Hrvatskih cesta najavili su i projekt izgradnje novog mosta preko rijeke Vučice s pristupnim cestama u Metlincima čime se nastavljaju ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području Valpovštine.

Galerija
Petrijevci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Petrijevci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekPetrijevci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Zelić, Škorić i Anušić u Petrijevcima

Državna cesta broj 34 kroz Petrijevce izgrađena je 1969. godine i od tada nije znatnije obnavljana, a na staroj i uskoj prometnici dugoj nešto manje od 3 kilometra 9 je oštrih zavoja. Zbog važnosti ceste, Petrijevcima je često prolazilo preko 5.000 vozila dnevno, a nerijetko su se događale prometne nesreće i slijetanja u odvodne kanale: "Prije rekonstrukcije ceste imali smo puno prometnih nezgoda koje su završavale u odvodnim kanalima, zbog čega su oni zatvoreni, a uz to je izgrađena i biciklističko-pješačka staza. Podsjećam da je ovom cestom prometovalo 3-7.000 vozila dnevno i da su prometne nesreće bile izuzetno česte. Nakon završetka ovog projekta, u planu je i rekonstrukcija ostatka ceste, od centra do groblja, s obzirom na to da se tu nalaze škola, vrtić, ambulanta i zgrada Općine, a želimo urediti i vatrogasno spremište, dograditi prostorije NK "Omladinac", ali i proširiti školu. Siguran sam da će i ovi završeni projekti, ali i oni koje planiramo značajno podići kvalitetu života naših sugrađana, a njihova realizacija je moguća zahvaljujući potpori Osječko-baranjske županije i Vlade RH", rekao je načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.


Župan Ivan Anušić je napomenuo kako Hrvatske ceste rade niz velikih projekata na području Osječko-baranjske županije: "Možemo biti zadovoljni s cestovnom infrastrukturom na području županije, ali i općenito s prometnom infrastrukturom, s napravljenim, započetim i projektima u tijeku, kao i projektima koji su najavljeni. U idućem razdoblju osigurat će se sredstva za daljnju rekonstrukciju prometne infrastrukture koja je potrebna istočnoj Hrvatskoj, poput Zračne luke Osijek, cestovne, željezničke i riječne infrastrukture. Sve je obnovljeno, u tijeku ili će u idućih godinu-dvije početi obnova", rekao je župan Ivan Anušić.


Galerija
Metlinci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Metlinci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekMetlinci, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Škorić, Šutalo, Ivanović i Anušić u Metlincima

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić napomenuo je kako su radovi vrijedni 2,9 milijuna eura, a završetkom ovih radova na području Valpovštine već su najavljena nova ulaganja u cestovnu infrastrukturu: "Izmještamo trasu državne ceste D517 na novu lokaciju jer je postojeća trasa preko rijeke Vučice bila neuvjetna i nesigurna za promet te ne zadovoljava gabarite državnih cesta. Ovom investicijom značajno ćemo povećati protočnost i sigurnost prometa te otkloniti sve probleme koje su građani imali prometovanjem na ovoj dionici", rekao je Škorić i zahvalio Upravi za ceste OBŽ na izrađenoj projektnoj dokumentaciji, županu Ivanu Anušiću, gradonačelniku Valpova Matku Šutalu te saborskom zastupniku Goranu Ivanoviću na inicijativi za pokretanjem ovog projekta.

Kako je istaknuo gradonačelnik Bizovca Matko Šutalo, završetkom radova značajno će biti povećana sigurnost svih sudionika u prometu: "Dugogodišnja želja stanovnika Valpova konačno je urodila plodom na čemu zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos pri realizaciji ovog projekta. Usporedno ćemo izgraditi biciklističku stazu za koju je u pripremi projektna dokumentacija. Također, u suradnji s Hrvatskim cestama rekonstruirat ćemo jedno raskrižje na valpovačkoj obilaznici te ćemo time pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima na ulazu u Poduzetničku zonu", rekao je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Projekt obuhvaća izgradnju novog mosta dužine 50 metara te pristupnih cesta i novog raskrižja, a ukupna duljina dionice državne ceste DC 517 obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi 1,6 kilometara. Izvođač radova je tvrtka Osijek-Koteks d.d., a rok za završetak je 12 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.