Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavljeno suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS

10.11.2020.

12:42

Autor: Stjepan Filipović / HINA

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS. Kao svjedoci saslušani su Tomislav Karamarko, Ivica Todorić, te video linkom iz suda u Mostaru Zdravko Mamić. Prvooptuženi Franjo Varga nije došao na sud, ali se ispričao da je na pregledu u KBC Osijek.

Optužnicom se Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu elektronsku korespondenciju između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju Mamiću i njegovim suoptuženicima, ali i postupku predaje Ivice Todorića iz Velike Britanije po hrvatskoj tjeralici.
Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje.
Curića je optužen da je Vargi, svjestan svrhe u koje će se koristiti, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba kao i da je Vargu upozorio da je pod istragom.
Lažni SMS-ovi premijera, ministrice, sudaca i državnih odvjetnika
Varga je u postupku Todorićeve predaje izradio lažnu SMS prepisku između premijera Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna "Agrokor". Iz prepiske proizlazi kako dogovaraju politički motivirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićene, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Todoriću.
U Mamićevu slučaju Varga je izradio lažnu SMS prepisku između Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš, a po kojoj je to suđenje pokrenuto kako bi se Mamića osudilo bez ikakvih dokaza.
Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi. No, to nije predao Mamiću jer mu je Curić dojavio da je pod istragom.
Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Curićev kum, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.
"Svjedoci su rekli ono o čemu imaju saznanja, nešto spektakularno nije trebalo očekivati. U daljnjem tijeku postupka i nakon saslušanja osumnjičenih će se dalje vidjeti da li će se i što će se predlagati kao dokazi. Bitno je da se neke činjenice razjasne i onda ćemo na kraju vidjeti kakav će biti ishod ovog postupka," rekao je Vargin odvjetnik, Mario Poljak.

Odvjetnik Mario Poljak

Galerija
Foto: HRT/Stjepan Filipović, Foto: -/-
Foto: HRT, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.