Hrvatski radio

Radio Osijek

Nataša Tramišak - ministrica u Plenkovićevoj Vladi

20.07.2020.

20:55

Autor: Tatjana Mautner

Nataša Tramišak - ministrica u Plenkovićevoj Vladi

Nataša Tramišak - ministrica u Plenkovićevoj Vladi

Foto: - / -

Nova hrvatska Vlada, koju će mandatar Andrej Plenković u četvrtak predstaviti u Hrvatskome saboru, imat će četiri potpredsjednika, 16 ministarstava, četiri nova imena u odnosu na aktualnu Vladu - a među njima je i Osječanka Nataša Tramišak.

Osječanima ministarsko mjesto nije nešto što se podrazumijeva - od 1991. u vladama su sudjelovali samo Ivan Vekić (ministarstvo unutarnjih poslova) i Ivan Vrdoljak (ministarstvo graditeljstva/ministarstvo gospodarstva).
38-godišnja Nataša Tramišak vodit će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.
Na tu ju je dužnost predložio potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. "Ne bih predložio osobu koja ne može raditi taj posao. Posao koji je ona radila je vidljiv, mjerljiv, opipljiv i može se provjeriti. Punih 12 godina još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju radila je s pretpristupnim fondovima EU, i svoj posao je radila više nego odlično", izjavio je danas Anušić, s kojim blisko surađuje od lokalnih izbora 2009. kada je izabrana za zamjenicu načelnika Antunovca, a to je bio upravo Anušić. Oboje su tada bili kandidati HSP-a. 

"Uvidjevši da se iz pretpristupnih fondova može povući novac potreban za razvoj općine, Tramišak kreće sa stjecanjem novih znanja i referenci pohađajući brojne seminare o regionalnoj politici i financiranju u EU i stjecanjem potrebnih certifikata, što i danas radi. Od veljače 2012. na čelu je LAG-a Vuka-Dunav koji okuplja osam općina, čije je osnivanje i inicirala", piše Jutarnji list. Korak dalje bilo je osnivanje Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA, gdje je direktorica bila od siječnja 2016., a danas je tamo volonterka. Općini je osigurala brojne projekte koji su se financirali i novcem EU-a, a među najznačajnijim je Poduzetnički inkubator i akcelerator, za koji je iz Europe povukla 21,4 milijuna kuna, odnosno više od 93 posto sredstava.
Nakon što je izabran za župana osječko-baranjskog, Ivan Anušić tu diplomiranu pravnicu povlači za sobom i dodijeljuje joj mjesto pročelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela. U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno upravlja provedbom EU projekata u vrijednosti oko 300 milijuna kuna.
Mnogi će reći da je radoholičarka, a kondiciju stječe trčanjem. "Ona ništa ne prepušta slučaju. Kada se provodila energetska obnova 54 javne zgrade u županiji, obilazila je gradilišta gotovo svakodnevno, često i vikendima kako bi se osobno uvjerila u to poštuju li se rokovi", rekao je jedan njezin suradnik za Jutarnji list.
U prvim izjavama za lokalne medije kaže da će joj prvi potezi biti unaprjeđenje projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. "Znamo koje su prednosti tog projekta, znamo i nedostatke i kako ih popraviti. Naš se premijer u ovom trenutku bori za više od 20 milijardi eura u sljedećem višegodišnjem razdoblju, a svakako dio tih sredstava treba usmjeriti razvoju Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Razumije se, i u ostale dijelove Hrvatske. Pred nama je prvo oporavak gospodarstva, a nakon krize izazvane Covidom-19, a zatim razvoj gospodarstva uopće. Sredstva treba usmjeriti prema malim gospodarstvenicima, tvrtkama…., unaprijediti i javni sektor, ponajprije zdravstvo. Mi u Osijeku imamo projekt izgradnje novog KBC-a, a što nam je svakako glavni cilj i fokus, apsolutno sredstvima Europske unije", rekla je za OsijekExpress.com Nataša Tramišak.

Sastav 15. Vlade Republike Hrvatske

Premijer: Andrej Plenković
Potpredsjednici: Tomo Medved, Davor Božinović, Zdravko Marić i Boris Milošević (zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava)
Ministarstvo branitelja: 
Tomo Medved
Ministarstvo financija: Zdravko Marić
Ministarstvo poljoprivrede: Marija Vučković
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Gordan Grlić Radman
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Oleg Butković
Ministarstvo zdravstva: Vili Beroš
Ministarstvo kulture i medija: Nina Obuljen Koržinek
Ministarstvo pravosuđa i uprave: Ivan Malenica
Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine: Darko Horvat
Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja: Tomislav Ćorić
Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike: Josip Aladrović
Ministarstvo turizma i sporta: Nikolina Brnjac
Ministarstvo unutarnjih poslova: Davor Božinović
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a: Nataša Tramišak
Ministarstvo obrane: Mario Banožić
Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Radovan Fuchs

natasa-tramisak-plava.jpg

natasa-tramisak-plava.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.