Hrvatski radio

Radio Osijek

Natjecanje u rezbarenju bundeva

02.11.2017.

13:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek održalo se, sada već treću godinu za redom, natjecanje u rezbarenju bundeva. Tema ovogodišnjeg natjecanja, Sedam smrtnih grijeha Pietera Bruegela, imala je cilj približiti djela ovog renesansnog flamanskog umjetnika učenicima Škole.

Samom natjecanju prethodilo je kratko uvodno javno predavanje o smrtnim grijesima profesora Drage Stojakovića te predavanje profesorice Ivone Peko Ivanić, pri čemu je profesorica napravila detaljnu analizu svih sedam likovnih djela te objasnila simboliku prikazanih likova i njihovu povezanost s prostorom i vremenom u kojem je živio taj umjetnik.

Natjecanje kao takvo čini spoj praktičnih predmeta i nastave Povijesti likovne umjetnosti te znanja iz tih područja stavlja u kontekst izvannastavne aktivnosti s primjenom u netipičnom likovnom materijalu.

Natjecanje je osmišljeno i ostvareno u dvama dijelovima. Prvi je dio bila izrada i prikupljanje skica nastalih prema točno propisanim uputama. U izradi skica učenici su se morali pridržavati zadane crtačke tehnike, načina prikazivanja volumena na plohi te planiranja izrade nacrtanoga u drugom materijalu - bundevi. Ove godine pristiglo je 116 skica, što je u odnosu na prethodne godine rekordan broj. Velik odaziv učenika donio je muke peteročlanom stručnom žiriju (D. Brkić, D. Jerabek, T. Taborski, S. Ambrinac i D.S tojaković) koji je imao zadatak izabrati samo 20 skica čiji su autori imali priliku svoj rad uprizoriti na bundevama.

Drugi dio natjecanja, rezbarenje bundeva, održano je u utorak u Donjoj galeriji Škole. Natjecanje je počelo kratkim predavanjem profesorice Ivone Peko Ivanić o praktičnim tehničkim savjetima pri modeliranju živog materijala kao što je meso bundeve te prikazom primjera prošlogodišnjih uradaka nagrađenih učenika. 

Učenici drugog razreda Sari Kovačić, za osvojeno treće mjesto dodjeljena je zahvalnica i pohvalnica, kao i poklon bon u vrijednosti 100 kuna. Učenici prvog razreda Eni Mihaljec, za osvojeno drugo mjesto dodjeljena je zahvalnica i pohvalnica te poklon bon u vrijednosti 200 kuna, a prvonagrađenom Davidu Kozbašiću, učeniku prvog razreda uz zahvalnicu i pohvalnicu uručen je poklon bon u vrijednosti 300 kuna.

Sav materijal kao i nagrade financirala je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ispred koje ravnateljica, kao upraviteljica te ustanove rado potiče ovakve aktivnosti i odvaja sredstva za ovakve manifestacije koje učenicima vrijeme provedeno u školi čine uzbudljivim i zanimljivijim.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.