Hrvatski radio

Radio Osijek

Natjecanje u upravljanju bespilotnim letjelicama

21.02.2020.

13:14

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U povodu obilježavanja međunarodnog Dana civilne zaštite i 15. godišnjice djelovanja Centra 112 u Republici Hrvatskoj u Osijeku se održava dvodnevno natjecanje operativnih snaga u upravljanju bespilotnim letjelicama.

"Prvenstveno radimo na uvođenju novih tehnologija u sustav Civilne zaštite a već deset godina koristimo bespilotne letjelice. Pošto ih različite službe koriste u svome radu objedinili smo ih kako bi se kroz tri natjecateljske discipline natjecali i pokazali kakve imaju letjelice i tko je osposobljen za rukovanje s njima. Možemo reći da smo imali dobre rezultate u korištenju u stvarnim događajima, u jednom dijelu prvenstveno mislimo u potragama za nestalim osobama na nepristupačnim terenima. U drugim situacijama kao što su poplave, požari ili tehničko - tehnološke nesreće, koristili smo ih za izviđanje stanja na terenu gdje se nije moglo pristupiti da bi se na temelju toga pružala pomoć operativnih snaga na terenu, ističe pročelnik Zvonko Grgec.
Pročelnik Grgec naglašava odličnu suradnju s Osječko - baranjskom županijom koja financijski pomaže nabavku novih tehnika i metoda rada, a zahvaljujući tome ekipe su dobro opremljene.
"Vatrogastvo, MORH, Civilna zaštita i HGSS pokazuju nam umijeće u rukovanju bespilotnim letjelicama i što je kruna svega, dokazuju koliko bespilotne letjelice olakšavaju rad svih žurnih službi. Intencija će sigurno biti u vremenu pred nama da tehnika i tehnologija napreduju i da nam ovo bitno pomogne u onomu što znači sustav civilne zaštite a to je sigurna Osječko - baranjska županija i Republika Hrvatska. Samo natjecanje je osmišljeno da probudi kreativnost, ali da građanima pokažu da mogu biti sigurni u ove ljude od kojih puno očekujemo kada dođe do situacije kojoj smo se najmanje nadali", rekao je osječko - baranjski dožupan Goran Ivanović.
Tijekom prošle godine Centar 112 zabilježio je 115.000 poziva od kojih je tek petnaestak bilo zlonamjernih. Upravo zlonamjerni pozivi nepotrebno blokiraju rad službi, a osim materijalne i financijske štete sprječavaju da bi pomoć dobio onaj komu je doista potrebna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.