Hrvatski radio

Radio Osijek

Natjecanje za najspremnijeg policajca okupilo 70-ak sudionika

06.09.2022.

12:19

Autor: Radio Osijek

Natjecanje za najspremnijeg policajca

Natjecanje za najspremnijeg policajca

Foto: HRT / -

Natjecanje za najspremnijeg policajca, „4. memorijal Šimo Đamić - Štit Domovine” počelo je danas u Spačvi trodnevnim kvalifikacijama 70-ak policajki i policajaca koji će u petak sudjelovati u utrci od Trnave do Đakova.

Memorijal ima međunarodni karakter jer sudjeluju i policajke i policajci iz Slovenije, Mađarske i S. Makedonije. Natjecatelji moraju u što kraćem roku proći stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to će obavljati i složene policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, ulazak u prostoriju s FX pištoljem sa simulacijskim streljivom, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja).

Zahtjevno natjecanje iziskuje veliku psihofizičku spremu, samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru te drugih sportskih disciplina. Staza natjecanja i smjer kretanja natjecatelja određeni su rasporedom radnih i kontrolnih točaka čiji redoslijed natjecatelji obavezno moraju poštivati kako ne bi bili diskvalificirani.

Za petak je u Đakovu predviđen i prigodni program: padobranski skok s hrvatskom zastavom, nastup glazbenika i izložbeni štandovi, a svečana dodjela nagrada bit će ispred katedrale.

Memorijal nosi ime po legendarnom ratnom zapovjedniku Jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod Šimi Đamiću, ove se godine održava u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske uz podršku Ravnateljstva policije, a u partnerstvu s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, Osječko-baranjskom županijom, Gradom Đakovom i Općinom Trnava.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.