Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne blokirajte prolaz vatrogascima!

25.11.2021.

12:54

Autor: Davor Lončarić

Ivan Svitlanović i Zoran Pakšec, foto: DL/HRT

Ivan Svitlanović i Zoran Pakšec, foto: DL/HRT

Foto: - / -

Od početka ove godine osječka je policija novčano kaznila 640 vozača koji su nepropisno parkirali, a od toga je bilo čak 50 slučajeva nepropisnog parkiranja na prolaze za vatrogasna vozila te na ulazima u naselja zbog kojih je onemogućen pristup u slučaju požara.

Do kraja ove godine u zajedničkoj akciji vatrogasaca i policije pod nazivom "Vozači oprez - oslobodite vatrogasne pristupe" vozači i vlasnici zgrada bit će upozoravani na opasnosti do kojih može doći ako blokiraju pristup vatrogasnim vozilima. I kazne su prilično visoke - dok se nesavjesni vozači kažnjavaju s 300 kuna za takav prekršak, vlasnici i korisnici objekata mogu dobiti kaznu između dvije i 15 tisuća kuna ako ne održavaju evakuacijske puteve i ne omoguće slobodan pristup vatrogasnim vozilima. 

Akcija je prvenstveno usmjerena na vozače motornih vozila koji za parkiranje koriste vatrogasne pristupe i prilaze osobito požarno ugroženim višestambenim objektima onemogućujući time da vatrogasna vozila i oprema dođu do ugroženog objekta radi spašavanja osoba i gašenja požara.

Svi vatrogasni pristupi su označeni prometnim znakom uz dopunsku ploču, stoga je cilj ukazati vozačima da poštuju prometne znakove i signalizaciju te time doprinesu podizanju opće razine sigurnosti na području grada Osijeka.

Vatrogasci i policajci krenuli su dijeliti letke vozačima i stanarima na posebno kritičnim mjestima, a to cijela osječka naselja Sjenjak i Ivana Meštrovića te zgrada na Promenadi, na Šetalištu kardinala Franje Šepera. 

Zapovjednik Javne profesionalne postrojbe grada Osijeka Zoran Pakšec i Ivan Svitlanović iz Policijske uprave osječko-baranjske održali su danas konferenciju za novinare, a novinarske su ekipe poveli i u vožnju gradom kako bi snimile najkritičnija mjesta na kojima vozači redovito ometaju normalan prolaz svima, pa tako i vatrogasnim vozilima. 

Poslušajte razgovor. 

Zoran Pakšec i Ivan Svitlanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.