Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne nasjedajte na internetske oglase

07.04.2020.

09:36

Autor: Davor Lončarić

Ne nasjedajte na internetske oglase

Ne nasjedajte na internetske oglase

Foto: - / -

Mještanin iz Branjine platio 75 tisuća eura nepoznatim kontaktima na internetu kako bi dobio kredit od 150 tisuća eura. Nakon toga prestala je komunikacija s "partnerima", ali i s novcima !

Putem interneta 52-godišnjak stupio je u kontakt s nepoznatom osobom kako bi dobio kredit od 150 tisuća eura. Za dogovoreni novčani iznos kredita, putem internet bankarstava uplatio je na račun nepoznate osobe iznos od oko 75 tisuća eura. Do danas nije odobren kredit, niti je primio povrat novca. Osobe s kojima je komunicirao putem interneta prekinule su svaku komunikaciju.

Nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela posebno izvješće, a oštećeni građanin podnio je kaznenu prijavu zbog prijevare protiv nepoznatog počinitelja.  

Policija u današnjem priopćenju ističe kako su u više navrata primili dojave građana koji su temeljem oglasa na internetskim stranicama stupili u kontakt s nepoznatim osobama te s njima komunicirali putem elektroničke pošte nakon čega su putem internetskog bankarstva uplatili određene iznose.
"Kako ne biste postali žrtva prevaranta savjetujemo vam da olako ne prihvaćate neprovjerene oglase, odnosno najbolje bi bilo da na adekvatan način provjerite oglašivača i sadržaj oglasa. Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu", ističe se u današnjem priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.