Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne nasjedajte na lažna sniženja!

28.12.2022.

14:09

Autor: HRT Radio Osijek

Sezonska sniženja

Sezonska sniženja

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Božićna potrošačka groznica nam je tek završila, a trgovci građane već žele motivirati na novo trošenje. Počela su zimska sezonska sniženja koja će nekima sigurno biti prilika za kupnju, no često takve prilike sadrže i zamke. 

Tako će nas s većine izloga trgovina tijekom siječnja brojke od 50,60,70, ali i više posto, pozivati da uđemo u trgovine i iskoristimo dobru priliku koja se nudi. Međutim, u velikoj većini slučajeva potrošači ostanu razočarani, jer se ustanovi kako je riječ o sniženjima koja se odnose na samo nekoliko proizvoda, dok je cijena ostalog asortimana snižena tek neznatno, kaže Tanja Popović Filipović iz Centra za informiranje i edukaciju potrošača. Ove godine trgovci su malo i uranili s ovim sezonskim sniženjima i prije zakonom propisanog roka koji je 27. prosinca. Trgovci već godinama vješto koriste komunikaciju „sniženje do određenog postotka”, jer kad bi pisalo da je sve sniženo 70% tu bi se radilo o zavaravanju te bi mogli snositi određene sankcije, kaže Popović Filipović. Ove godine usvojeno je i novo pravilo, a koje trgovcima nalaže kako uz redovnu ili sniženu cijenu moraju istaknuti i najnižu cijenu proizvoda unazad 30 dana, na što su, kako kaže Popović Filipović posebno ponosni u potrošačkim udrugama, ali upozorava i na još jednu praksu kod određenog broja trgovaca, a koja također nije dopuštena. Dugi niz godina to pratimo, ali se i dalje stalno događa da trgovac kaže kako će se popust obračunati na blagajni. To kod sezonskih sniženja nije dopušteno, jer potrošač mora vidjeti tu sniženu cijenu. Također, vrijede i sva pravila kao i pri regularnoj kupnji, pa se tako roba može vratiti, iako je kupljena po sniženoj cijeni, a ona koja je kupljena preko webshopa može se vratiti bez navođenja razloga u roku od 14 dana.


Više o ovoj temi poslušajte u razgovoru s Tanjom Popović Filipović iz Centra za informiranje i edukaciju potrošača:


Sezonska sniženja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.