Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne odustajemo dok ima nade!

13.08.2015.

10:53

Autor: Hina/HRT/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima izjavio je kako smo svi tužni zbog informacija koje imamo o Tomislavu Salopeku, iako ih Vlada ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi.

Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvditi da je to istina. Ono što vidimo je grozno. Molimo ljude da to ne dijele, ne prikazuju djeci, rekao je premijer. Istaknuo je da Salopeka neće prestati tražiti dok god postoji tračak nade. Na pitanje koliko tvz. Islamska država predstavlja problem za Hrvatsku, premijer je rekao kako je ona problem za cijeli svijet. Pozvao je građane da budu oprezni i izbjegavaju neka područja. Hrvatska je dobro organizirana država i moramo nastaviti živjeti dalje, naglasio je premijer. Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv tvz. Islamske države, naglasio je premijer. Naše službe rade sve da se ovakve situacije spriječe, rekao je. Potvrdio je i da istražuju autentičnost objavljene snimke, međutim o tome nije više želio govoriti.

Javnosti se obratila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Izrazila je suosjećanje prema obitelji Tomislava Salopeka. Kao i premijer, predsjednica je rekla kako neće prestati raditi dok postoji i jedan tračak nade. Zamolila je sve da se u javnim istupima ponašaju odgovorno. Posebno je zahvalila islamskoj zajednici u Hrvatskoj na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Tomislava. Predsjednica je otkazala sve jučer najavljene aktivnosti.

 

Hina- 13.8.2015.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u srijedu navečer izrazio je solidarnost s hrvatskom vladom i narodom te obitelji Tomislava Salopeka nakon što je Islamska država objavila da je smaknula otetog Hrvata. 

"Užasnut sam vijestima da je teroristička skupina objavila da je smaknula hrvatskog taoca. Ukoliko se potvrdi to prezira vrijedno umorstvo još će se jednom potvrditi kukavička i barbarska priroda te terorističke organizacije. Izražavam solidarnost s hrvatskom vladom i narodom kao i obitelji gospodina Salopeka", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici francuskog ministastva vanjskih poslova. "Francuska osuđuje sve oblike terorizma i stoji uz Hrvatsku i Egipat u borbi protiv te pošasti", dodaje se. Salopek je u Egiptu radio za francusku tvrtku. U Kairu je jedna od najprestižnijih sunitskih institucija Al-Azhar osudila "sotonsko djelo koje nema nikakve veze s bilo kojom vjerom", prenosi francuska agencija AFP.

 

Hrvatski dužnosnici kazali su da strahuju da je talac Tomislav Salopek ubijen u Egiptu premda to ne mogu potvrditi, piše u četvrtak britanski BBC navodeći da je gotovo nemoguće dobiti stopostotnu potvrdu da je Salopek ubijen.
Islamska država objavila je u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka odsijecanjem glave te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.
BBC piše da su nakon objavljivanja te fotografije hrvatske vlasti kazale da ne mogu sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Salopek mrtav, te da taj problem imaju sve vlade koje pokušavaju verificirati izvješća s teritorija na kojima djeluje ekstremistička organizacija Islamska država.
"To je gotovo nemoguće. U načelu ne postoji način da se dobije stopostotna potvrda", rekao je za BBC Bill Roggio iz političkog instituta Zaklada za obranu demokracija. Roggio je dodao da se "ne može sjetiti nijednog slučaja u kojemu je (vlada zemlje iz koje je ubijeni talac) dobila tijelo".

Nemogućnost fizičkog dokaza

Kad se ne mogu poslužiti fizičkom verifikacijom, poput testiranja DNA, stručnjaci se koriste vizualnim dokazima koje je objavila skupina, dodao je.
U slučaju hrvatskog taoca Salopeka ubojstvo je slijedilo poznati uzorak. Prije tjedan dana džihadistička skupina na internetu je postavila video na kojemu se vidi muškarac koji se identificirao kao Salopek kako kleči u pustinji pokraj naoružanog maskiranog militanta. On je rekao da egipatske vlasti imaju 48 sati za ispunjavanje zahtjeva militanata ili će biti ubijen.
U srijedu je objavljena fotografija obezglavljena tijela pokraj noža zabijenog u pijesak i crne zastave Islamske države. Uz fotografiju je pisalo da je riječ o "hrvatskom taocu".
Roggio navodi da nema "nijednog uvjerljivog razloga" vjerovati da su tvrdnje o ubojstvu taoca lažne.
"Oni ubijaju ljude kako bi širili svoju propagandu. Video snimke su se dosad pokazale vjerodostojnima", dodao je Roggio, prenosi BBC.
S njim se slaže i profesor Adam Dolnik, stručnjak za pregovore s otmičarima, koji tvrdi da Islamska skupina nema razloga za laganje.
"Razne skupine imaju razloge za laganje ako drže taoce", rekao je Dolnik. "Primjerice, posrednici imaju razloga lagati. Oni mogu prodati taoca nekome drugome i onda pokušati naplatiti novac od ucjene iako više ne drže taoca", rekao je.
"No, kada je riječ o Islamskoj državi, oni mogu puno izgubiti ako si na takav način unište kredibilitet", rekao je Dolnik.
On kaže da se razni faktori uzimaju u obzir prije nego što vlada može sa dovoljnom sigurnošću potvrditi smrt, uključujući video dokaze, infomacije obavještajnih službi, analizu lokalnih glasina, te tvrdnje samog IS-a. "Da postoji neka sumnja, premijer ne bi to objavio", rekao je Dolnik.

Analiza snimaka

Stoga, piše BBC, ako su snimke IS-a ključne za potvrdu, što provjeravaju stručnjaci?
Paul Ginsberg, forenzički stručnjak za audio i video snimke, navodi da stručnjaci trebaju analizirati "elektroničke impulse, audio, video, govor, glasovnu identifikaciju, geografiju - koje god informacije to može osigurati - kao i tehnike produkcije".
Ed Primeau, koji se specijalizirao za autentifikaciju video snimaka, rekao je da je "jedna od prvih stvari koje treba provjeriti konzistentnost s video snimkama koje su ranije snimljene, kao i vrsta fileova i video okvira".
"Imamo software koji provjerava imaju li video okviri smisla. Ako postoji neuobičajen ritam formiranja video okvira, s velikom sigurnošću bih mogao kazati da je snimka uređivana". On je dodao da stručnjaci znaju prepoznati detalje.
"Imam brdo video snimaka željezničkih nesreća ... i već mogu predvidjeti što će se dogoditi na snimkama", rekao je Primeau.
Na snimkama IS-a to bi uključilo i položaj u koji se stavlja taoca. Svaki stručnjak bi tražio neke prekide na snimci odnosno "grubo uređivanje", kazao je za BBC Primeau.
Matthew Henman, čelnik instituta Jane's Terrorism and Insurgency Centre, rekao je da bi vlade potvrdu ubojstva mogle tražiti i u formalnim objavama same ekstremističke skupine.
Henman navodi da velike skupine poput Talibana ili Islamske države, koje su dobro strukturirane i svjesne moći medija, takva formalna priopćenja objavljuju relativno brzo, piše BBC.
Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će ga ubiti u roku od 48 sati ako ne budu oslobođene "muslimanske žene".
Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog stranog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu. Džihadisti su objavili da je ubijen jer je njegova zemlja sudjelovala u ratu protiv Islamske države, jer podržava egipatski režim i surađuje s Kurdistanom.
 

Tragična sudbina Tomislava Salopeka i vijest o njegovu smaknuću koje su počinili teroristi Islamske države (IS) na naslovnicama je svih dnevnih listova u Bosni i Hecegovini koji u četvrtak opširno izvješćuju o tragediji koja je odjeknula u cijelom svijetu dok su elektronički mediji još u srijedu udarne termine svojih emisija posvetili ovom događaju. "Zlotvori smaknuli Salopeka" veliki je naslov u najtiražnijem "Dnevnom avazu" koji ističe kako je cijeli svijet užasnut tvrdnjama o odrubljivanju glave hrvatskom državljaninu. List prenosi i reagiranje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji je kazao kako je ovo tek još jedan dokaz o tome koliko je opasan i brutalan suvremeni terorizam te koliko su stoga građani svih država uključenih u borbu protiv terorizma izloženi opasnostima. "Uvjeren sam da nas ovo neće pokolebati da nastavimo angažman u borbi protiv ove terorističke grupe. Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice", kazao je Crnadak. Navodeći kao je riječ o već devetom državljaninu neke od zapadnih zemalja koje su brutalno pogubili pripadnici terorističke organizacije IS, "Avaz" opširno podsjeća na cijelu kronologiju slučaja te prenosi reagiranja hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njihovu najavu kako Hrvatska neće prestati tragati za Salopekom sve dok postoji i najmanja nada da bi on mogao biti živ. U posebnom komentaru sarajevski list upozorava kako je ubojstvo Salopeka posebice značajno jer se radi o hrvatskom državljaninu pa to neminovno ima odraza i na stanje u regiji.
"Žrtvovanjem nedužnih s kojima se obračunavaju nabrutalnije, javno preko interneta ubojice žele potaknuti mržnju prema europskim muslimanima, u Hrvatskoj i njenom okruženju i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1", stoji u komentaru u kojemu se također poziva bosanske muslimane da svoju vjeru zadrže u granicama europske kulture uz očuvanje međusobnog razumijevanja. Sarajevsko "Oslobođenje" u naslovu ističe kako je Salopekovo smaknuće osveta IS-a zbog zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protv te organizacije.
 

Njemačka osuđuje ubojstvo hrvatskog taoca Tomislava Salopeka koje su počinili teroristi ISIL-a, priopćilo je u četvrtak njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Kako prenosi veleposlanstvo, u vezi s još nepotvrđenim ubojstvom hrvatskog taoca koje su počinili teroristi ISIL-a glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavila je: "Polazimo od toga da su teroristi ISIL-a ponovno oteli nedužnu osobu te je ubili na svirep način. U mislima smo s članovima obitelji Tomislava Salopeka i s našim hrvatskim prijateljima." "Ovaj gnjusni čin pokazuje još jednom da ISIL-ov fanatizam ugrožava sve nas. I nadalje ćemo s našim partnerima učiniti sve da ISIL zaustavimo, ne samo vojno, već prije svega i politički", zaključuje se u izjavi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.