Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne odustaju od kvartovske samozaštite

28.01.2016.

17:43

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog sve češćih provalnih krađa u obiteljske kuće, posebice u Retfali, danas je održan sastanak Odbora za građansku sigurnost. Policija tvrdi kako je Osijek siguran grad, a da oni nisu stražarska služba. Grad uvodi nadzorne kamere, a Retfalčani samozaštitu.

Predsjednik osječke gradske četvrti Retfale Željko Lijić, kojemu je nedavno također provaljeno u kuću, istaknuo je kako su se stanovnici tog naselja organizirali te počeli provoditi model individualne i kvartovske samozaštite. Većina vlasnika kuća počela je ugrađivati senzorske kamere s detektorom pokreta, a neki su kamere počeli usmjeravati i na javnu površinu te su u kuće ugradili alarme. Iz Gradske su četvrti najavili kako će za građane organizirati prezentacije sustava zaštite kuća i svih modela individualne i kvartovske samozaštite koji su u sklopu zakona i propisa. Kako je rečeno, u suradnji s policijom izabrat će one mjere i naprave koje pružaju najučinkovitiju zaštitu.
„Osijek je siguran grad, a Retfala je sigurno naselje“, jamči načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Milan Baričević: „I u ovom naselju, kao i u drugima, događaju se pojedina kaznena djela, ali mi se maksimalno trudimo da ih što više razriješimo. Tijekom siječnja na području Retfale dogodilo se pet provala u obiteljske kuće, od čega smo već tri razriješili i otkrili počinitelje", rekao je Baričević. Dodao je kako nije riječ o organiziranoj skupini. U jednom slučaju počinitelj je s osječkog područja, otprije poznat policiji po kaznenim djelima, u druga dva slučaja počinitelji nisu s gradskog područja grada, a jedan je počinitelj u bijegu te je trenutačno na području Njemačke. „Mi ćemo i dalje profesionalno raditi svoj dio posla i truditi se da održimo povoljno stanje sigurnosti u gradu, ali ne možemo odrađivati neke stvari kako pojedinci možda očekuju od nas. Mi nismo stražarska služba i ne možemo čuvati isključivo nečiju imovinu. Nas naprosto nema toliko. Građani i sami moraju voditi računa o svojoj imovini“, istaknuo je Baričević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.