Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne smiruje se pritisak izbjeglica na Hrvatsku

25.10.2015.

14:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4.355 migranata, I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 247. 282 migranta, priopćio je MUP.

Najveći priljev migranata u Bapsku bio je jutro kada je stigao vlak iz Preševa do Šida, a migranti su potom autobusima stigli do Berkasova. Autobusi u Srbiji prazne se oko dva kilometara prije nekadašnjeg graničnog prijelaza Bapska, a migranti dalje nastavljaju pješice. Oko dvije tisuće došlo ih je jutros od 7 sati do podneva. Nakon toga granični je prijelaz bio potpuno pust jer su svi prešli na hrvatsku stranu i otputovali u kamp u Opatovcu.

Na izlasku iz Srbije postavljeno je desetak velikih šatora kroz koje prolaze sve izbjeglice i u njima se štite od hladnoće. Oko tih šatora nakupljene su gomile smeća, praznih šatora, pokrivača i torbi koje su migranti bacili kad su zaključili da im više neće biti potrebne. I danas je 20 zatvorenika iz Mitrovice dobrovoljno došlo čistiti prostor uz granicu s Hrvatskom.

Na putu koji migranti prolaze pješice nalaze se punktovi Crvenoga križa na kojima se dijeli voda i hrana, a tu su i brojne nevladine organizacije i volonteri. Liječničku pomoć pružaju Liječnici bez granica, a doktor Vladimir Andrić kaže kako je pravo čudo što se ne šire ozbiljne zaraze s obzirom na velike količine smeća kroz koje prolaze migranti te iscrpljenost zbog dugoga puta. "Radimo kao i svaki liječnički tim u nekom gradu veličine oko 500 tisuća stanovnika", rekao je Andrić dodavši kako je teško raditi u mobilnim timovima liječnika. Doktorica Biljana Gačić iz Šida angažirana je preko francuske udruge WAHA i dežura u pokretnoj ambulanti. Izjavila je kako migranti dolaze umorni, sa žuljevima na nogama, a prihvatila je i dvije pothlađene bebe. U blizini prijelaza su i brojni volonteri iz Njemačke i Češke te predstavnici UNHCR-a. Mahmoud Awad iz UNHCR-a je izjavio kako prema njihovim informacijama danas kroz Srbiju prolazi oko 6 tisuća izbjeglica, a izrazio je nadu da će međunarodna zajednica nastaviti pomagati ljudima i omogućiti normalan izbjeglički val jer su u pitanju ljudi koji bježe od rata i terorista te zaslužuju miran i dostojanstven život.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.